fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak nadziewany szpinakiem i serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf2f0d657-e847-4f34-aebd-971e8e7a2b74
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak nadziewany szpinakiem i serem

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wkładamy szpinak, dodajemy ser, czosnek, zieleninę oraz przyprawy (gałkę muszkatołową i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Każdy kawałek mięsa rozcinamy z boku tworząc kieszonkę i wkładamy do środka mieszankę serowo-szpinakową, a następnie spinamy kiszonkę wykałaczkami
  • Przygotowujemy trzy talerze, na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy, a na trzeci wysypujemy bułkę tartą
  • Każdy kawałek mięsa panierujemy z obu stron w kolejności podanych talerzy, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Na formę układamy kawałki mięsa i wykładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Przed podaniem wyciągamy z mięsa wykałaczki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Szpinak (50 g)
  • Ser kanapkowy (śmietankowy z ziołami) (50 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik, Talerz, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czernina, czarna polewka

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę  W garnku rozpuszczamy tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 min Zalewamy rosołem Wątróbkę i serca kroimy w kostkę i dodajemy do garnka Śliwki i morele kroimy…

WIĘCEJ >

Filety z tofu panierowane w orzechach

Tofu kroimy na „filety” o grubości ok. 1 cm. Jeśli dysponujemy tofu naturalnym to odkładamy je do sosu sojowego, żeby nabrały słonego smaku. W tym czasie drobno siekamy orzechy i mieszamy je z sezamem. Następnie obie…

WIĘCEJ >

Włoski omlet z kurczakiem

Pomidory kroimy na kawałki i przenosimy do miski Zieleninę oraz oliwki drobno siekamy i przenosimy do miski z pomidorami Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C…

WIĘCEJ >

Karczek z grilla

Marynata Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Karczek z grilla Mięso dokładnie myjemy i kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm Plastry mięsa wkładamy do…

WIĘCEJ >