fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak nadziewany szpinakiem i serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf2f0d657-e847-4f34-aebd-971e8e7a2b74
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak nadziewany szpinakiem i serem

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wkładamy szpinak, dodajemy ser, czosnek, zieleninę oraz przyprawy (gałkę muszkatołową i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Każdy kawałek mięsa rozcinamy z boku tworząc kieszonkę i wkładamy do środka mieszankę serowo-szpinakową, a następnie spinamy kiszonkę wykałaczkami
  • Przygotowujemy trzy talerze, na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy, a na trzeci wysypujemy bułkę tartą
  • Każdy kawałek mięsa panierujemy z obu stron w kolejności podanych talerzy, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Na formę układamy kawałki mięsa i wykładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Przed podaniem wyciągamy z mięsa wykałaczki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Szpinak (50 g)
  • Ser kanapkowy (śmietankowy z ziołami) (50 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik, Talerz, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…

WIĘCEJ >

Kurczak duszony z warzywami

Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Udka z kurczaka obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć do zezłocenia udka z kurczaka (mają…

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w wolnowarze i mieszamy. Wstawiamy na 7 godzin na tryb…

WIĘCEJ >