Kurczak nadziewany szpinakiem i serem
Kurczak nadziewany szpinakiem i serem
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Do miski wkładamy szpinak, dodajemy ser, czosnek, zieleninę oraz przyprawy (gałkę muszkatołową i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Każdy kawałek mięsa rozcinamy z boku tworząc kieszonkę i wkładamy do środka mieszankę serowo-szpinakową, a następnie spinamy kiszonkę wykałaczkami
- Przygotowujemy trzy talerze, na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy, a na trzeci wysypujemy bułkę tartą
- Każdy kawałek mięsa panierujemy z obu stron w kolejności podanych talerzy, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
- Na formę układamy kawałki mięsa i wykładamy do piekarnika na ok. 40 minut
- Przed podaniem wyciągamy z mięsa wykałaczki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Szpinak (50 g)
- Ser kanapkowy (śmietankowy z ziołami) (50 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki z bakłażana w cieście piwnym
Piwo przed przygotowywaniem placków schładzamy Z bakłażana odcinamy końcówki i kroimy go w plastry Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie W zagłębienie powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając,…
WIĘCEJ >Jajecznica z żółtek i jarmużu
Jarmuż i szczypiorek myjemy i kroimy (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej) Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy…
WIĘCEJ >Pikantne curry z kaczki
Mięso kroimy na kawałki (np. w kostkę) Cebulę obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Chili drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty…
WIĘCEJ >Chrupiące ziemniaczki
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie robimy na nich nacięcia co ok. 4-6 mm przez 3/4 grubości ziemniaka (uważamy by nie przeciąć ziemniaków do końca) Blachę skrapiamy tłuszczem i…
WIĘCEJ >