fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kolorowe pieczone warzywa

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-97
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kolorowe pieczone warzywa

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na cząstki i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Następnie skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Papryki kroimy na ćwiartki, a następnie na 2-3 części
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy na cząstki
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół
  • Ziemniaki obracamy na drugą stronę i dokładamy do nich pozostałe warzywa wraz z pieczarkami, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Do miski wkładamy majonez, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Warzywa układamy na talerzach, a na wierzch nakładamy sos

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (600 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Papryka żółta (150 g)
  • Pieczarka (świeża) (120 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Majonez (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gryczanka z mlekiem roślinnym i miodem

Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Polewamy łyżką miodu Można posypać cynamonem

WIĘCEJ >

Chleb z plantanów

Plantany należy obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Całość zmiksować bardzo dokładnie na gładką masę. Przelać do foremki. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika. Piec do lekkiego przyrumienienia około…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Ryżanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i do momentu, aż pochłonie całe mleko) Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Ryżankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko oraz cynamon i mieszamy

WIĘCEJ >