fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kolorowe pieczone warzywa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7c4711d5-0f0e-40d7-b3d2-cc5ffec8a942
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kolorowe pieczone warzywa

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na cząstki i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Następnie skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Papryki kroimy na ćwiartki, a następnie na 2-3 części
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy na cząstki
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół
  • Ziemniaki obracamy na drugą stronę i dokładamy do nich pozostałe warzywa wraz z pieczarkami, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Do miski wkładamy majonez, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Warzywa układamy na talerzach, a na wierzch nakładamy sos

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. pomidorki lub bakłażana.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (600 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Papryka żółta (150 g)
  • Pieczarka (świeża) (120 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Majonez (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wieprzowina w sosie śliwkowym

Mięso owijamy folią i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażarki Następnie wyciągamy mięso z zamrażarki, ściągamy folię i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry Mięso wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz…

WIĘCEJ >

Jajo zielononóżki zapiekane w awokado z bekonem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Boczek kroimy w drobną kostkę Awokado kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy pestkę i kładziemy na papier Do otworów w awokado wybijamy jaja i…

WIĘCEJ >

Hinduskie chlebki chapati

Do miski wsypujemy mąki oraz sól, dolewamy wodę i zagniatamy na jednolite ciasto Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut Po tym czasie formujemy z ciasta kulki i rozwałkowujemy na cienkie placki…

WIĘCEJ >

Placuszki z łososiem

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i formujemy pośrodku zagłębienie Do dzbanka wybijamy jaja, dolewamy maślankę i mieszamy Zawartość dzbanka zlewamy do zagłębienia w mące i dokładnie ucieramy na gęste ciasto 1/4 ilości…

WIĘCEJ >