fbpx
logo
Szukaj
open close

Kolorowe pieczone warzywa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7c4711d5-0f0e-40d7-b3d2-cc5ffec8a942
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kolorowe pieczone warzywa

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na cząstki i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Następnie skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Papryki kroimy na ćwiartki, a następnie na 2-3 części
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy na cząstki
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół
  • Ziemniaki obracamy na drugą stronę i dokładamy do nich pozostałe warzywa wraz z pieczarkami, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Do miski wkładamy majonez, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Warzywa układamy na talerzach, a na wierzch nakładamy sos

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. pomidorki lub bakłażana.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (600 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Papryka żółta (150 g)
  • Pieczarka (świeża) (120 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Majonez (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette

Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na drugą stronę, smażymy 3 – 4 min Obracamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min Buraki…

WIĘCEJ >

Roladki wołowe z serem i bazylią

Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy Masę mięsną dzielimy na dwie części i rozpłaszczamy każdą część na kształt prostokąta Na mięso układamy ser, listki bazylii oraz posypujemy przyprawami, a…

WIĘCEJ >

Pikantne szaszłyki z wołowiny

Do miski wlewamy tłuszcz, sok z cytryny i wodę, dodajemy musztardę, miód oraz przyprawy (oregano i pieprz) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był…

WIĘCEJ >

Plastry indyka z warzywami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Na środkowej półce piekarnika kładziemy paprykę i pieczemy przez ok. 30 minut Batat obieramy i kroimy w krążki Bakłażana kroimy w krążki Cukinię kroimy wzdłuż na paski Mięso…

WIĘCEJ >