fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety z indyka z szałwią

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-56
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety z indyka z szałwią

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Połowę zieleniny siekamy i dodajemy do miski z serem
  • Przygotowujemy trzy miski – do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy, do trzeciej (miski z serem) dodajemy bułkę tartą i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Mięso panierujemy w kolejności podanych misek, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 5-7 minut (smażymy do momentu, aż nabiorą złocistego koloru)
  • Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (600 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Mąka pszenna (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Ser Parmezan (15 g)
  • Szałwia (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony kurczak na pomidorowym ryżu

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Mięso dokładnie oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami Do garnka wlewamy wodę, dodajemy tłuszcz, przyprawy oraz przecier pomidorowy i całość zagotowujemy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Dip ze świeżymi ziołami

Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo-koperkowa

Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Pora kroimy w krążki Kalafior dzielimy na różyczki Zieleninę drobno siekamy Do garnka przenosimy zawartość miski,…

WIĘCEJ >

Naleśniki jaglane

Składniki mieszamy razem do uzyskania ciasta o płynnej konsystencji (nie może być za rzadka) Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze łyżkę mąki Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki, na tłuszczu lub bez dodatku tłuszczu

WIĘCEJ >