fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety z indyka z szałwią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf49d8192-86b1-4e3c-a19f-ab765d2bc8c4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety z indyka z szałwią

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Połowę zieleniny siekamy i dodajemy do miski z serem
  • Przygotowujemy trzy miski – do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy, do trzeciej (miski z serem) dodajemy bułkę tartą i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Mięso panierujemy w kolejności podanych misek, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 5-7 minut (smażymy do momentu, aż nabiorą złocistego koloru)
  • Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (600 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Mąka orkiszowa (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Ser Parmezan (15 g)
  • Szałwia (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl truskawkowo-bananowy

Banana obieramy, a z truskawek usuwamy szypułki Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie blendujemy

WIĘCEJ >

Placki kukurydziane

W garnku rozpuszczamy tłuszcz i wyłączamy kuchenkę Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Rozgrzewamy patelnię Kładziemy porcję ciasta i smażymy małe plecki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony

WIĘCEJ >

Stek wołowy z grillowaną cukinią

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Przekładamy na deskę, żeby odpoczęło. W tym czasie na tej samej patelni smażymy pokrojony czosnek i cukinie, lekko solimy. Mięso kładziemy na talerz…

WIĘCEJ >

Pasta z zielonego groszku i pesto

Ugotowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy pesto i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i delikatnie pieprzem.

WIĘCEJ >