fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety z kurczaka w cytrynie i ziołach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c394dc4cd-80f9-49a8-a30a-13c983ce7906
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlety z kurczaka w cytrynie i ziołach

Przygotowanie

  • Każdy kotlet powinien ważyć ok. 115 g
  • Mięso oprószamy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony
  • Następnie przenosimy kotlety na talerz
  • Pod patelnią zmniejszamy ogień, wrzucamy tłuszcz (masło) i posiekaną zieleninę, wlewamy bulion i podgrzewamy przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż tłuszcz się roztopi)
  • Mięso kładziemy z powrotem na patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy przez ok. 3-4 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z indykiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kurczak pierś (230 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Masło (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Oregano (świeże) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Szaszłyki z kurczaka po grecku

Mięso kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1-2 cm Papryki i cukinię kroimy na kawałki o wielkości kawałków mięsa Drewniane patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą i moczymy przez ok. 30 minut Do…

WIĘCEJ >

Zapiekanka gryczana

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę…

WIĘCEJ >

Frittata warzywna

Pomidora kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Ser kroimy na kawałki (lub ścieramy na grubych oczkach tarki) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Do miski wybijamy jaja, dolewamy odrobinę wody i ubijamy Pomidora, oliwki,…

WIĘCEJ >

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym

Makaron z cukinii Z cukinii odcinamy końcówki i przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu, możemy użyć obieraczki do warzyw) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy połowę makaronu, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i obsmażamy przez…

WIĘCEJ >