fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety z kurczaka w cytrynie i ziołach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c394dc4cd-80f9-49a8-a30a-13c983ce7906
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlety z kurczaka w cytrynie i ziołach

Przygotowanie

  • Każdy kotlet powinien ważyć ok. 115 g
  • Mięso oprószamy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony
  • Następnie przenosimy kotlety na talerz
  • Pod patelnią zmniejszamy ogień, wrzucamy tłuszcz (masło) i posiekaną zieleninę, wlewamy bulion i podgrzewamy przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż tłuszcz się roztopi)
  • Mięso kładziemy z powrotem na patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy przez ok. 3-4 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z indykiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kurczak pierś (230 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Masło (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Oregano (świeże) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Indyk z ananasem i orzechami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Boczek kroimy w drobną kostkę Zieleninę (szałwię), orzechy oraz ananasa drobno siekamy i przenosimy do (…)

WIĘCEJ >

Indyk w sosie żurawinowym

Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową Następnie kładziemy mięso na blachę, smarujemy (…)

WIĘCEJ >

Aromatyczne tajskie curry z indyka

Mięso kroimy w kostkę Do rondla wlewamy odrobinę mleka, dodajemy pastę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut, cały czas (…)

WIĘCEJ >

Burgery z indyka z surówką

Cebulę obieramy i drobno siekamy Szynkę kroimy w drobną kostkę Kapustę szatkujemy Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki (…)

WIĘCEJ >

Pieczony indyk z kasztanami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kasztany kroimy na kawałki Zieleninę (…)

WIĘCEJ >