fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety z kurczaka w cytrynie i ziołach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c394dc4cd-80f9-49a8-a30a-13c983ce7906
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlety z kurczaka w cytrynie i ziołach

Przygotowanie

  • Każdy kotlet powinien ważyć ok. 115 g
  • Mięso oprószamy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony
  • Następnie przenosimy kotlety na talerz
  • Pod patelnią zmniejszamy ogień, wrzucamy tłuszcz (masło) i posiekaną zieleninę, wlewamy bulion i podgrzewamy przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż tłuszcz się roztopi)
  • Mięso kładziemy z powrotem na patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy przez ok. 3-4 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z indykiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kurczak pierś (230 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Masło (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Oregano (świeże) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…

WIĘCEJ >

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym

Makaron z cukinii Z cukinii odcinamy końcówki i przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu, możemy użyć obieraczki do warzyw) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy połowę makaronu, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i obsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Krewetki à la Plancha

Czosnek obieramy i drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Na patelnię wylewamy tłuszcz i podgrzewamy Dodajemy czosnek oraz przyprawy (chili, sól i pieprz) i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >

Placki marchewkowe

Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach (lub użyć szatkownicy). Starte marchewki ściskamy w rękach tak aby pozbyć się nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy…

WIĘCEJ >