fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety z pomarańczową glazurą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9d028249-0b66-4c16-96a8-67e22383a750
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety z pomarańczową glazurą

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla
  • Dolewamy sok, dodajemy cukier i musztardę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Mięso ciasno układamy w płaskim naczyniu (niemetalowym) i polewamy przygotowanym sosem
  • Następnie przykrywamy naczynie folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso kładziemy na ruszt nad formą do pieczenia (marynaty nie wylewamy) i pieczemy przez ok. 30 minut, co jakiś czas smarując mięso marynatą
  • Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a następnie drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy rukolę, tłuszcz oraz ocet i dokładnie mieszamy
  • Na talerze nakładamy mięso, obok sałatkę i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (480 g)
  • Rukola (250 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (100 g)
  • Orzech włoski (50 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sezam biały (10 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Potrawka z rybą po indyjsku

Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka Rybę oczyszczamy ze skóry i ości, a następnie kroimy na większe…

WIĘCEJ >

Proste gazpacho

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę Ogórki, cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w kostkę Z bułki wydłubujemy wnętrze Wszystkie pokrojone warzywa i wnętrze bułki przenosimy do blendera…

WIĘCEJ >

Chlebowa pizza z ziemniakami

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym

Twarożek ze słonecznika: Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona Zostawiamy tak minimum na 8 godz. Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie  Odcedzone nasiona wkładamy do…

WIĘCEJ >