fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety z pomarańczową glazurą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-260
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety z pomarańczową glazurą

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla
  • Dolewamy sok, dodajemy cukier i musztardę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Mięso ciasno układamy w płaskim naczyniu (niemetalowym) i polewamy przygotowanym sosem
  • Następnie przykrywamy naczynie folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso kładziemy na ruszt nad formą do pieczenia (marynaty nie wylewamy) i pieczemy przez ok. 30 minut, co jakiś czas smarując mięso marynatą
  • Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a następnie drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy rukolę, tłuszcz oraz ocet i dokładnie mieszamy
  • Na talerze nakładamy mięso, obok sałatkę i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (480 g)
  • Rukola (250 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (100 g)
  • Orzech włoski (50 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sezam biały (10 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Galaretka drobiowa z warzywami

Do garnka wlewamy rosół, dodajemy warzywa, listki laurowe i ziarenka pieprzu Gotujemy około godzinę, a pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę Przecedzamy przez sitko do podstawionego naczynia Warzywa kroimy w plasterki, a mięso na drobne…

WIĘCEJ >

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmielone…

WIĘCEJ >

Makaron kukurydziany z warzywami i tofu

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w słupki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy paprykę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z indyka na warzywach

Grillowana pierś z indyka Mięso kroimy wzdłuż na cieńsze plastry Do miski wlewamy sos sojowy i tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa dokładnie nacieramy „marynatą” i…

WIĘCEJ >