Krem z kukurydzy
Krem z kukurydzy
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Seler kroimy na kawałki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z selerem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i smażymy przez ok. 8-10 minut
- Dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
- Po tym czasie przelewamy zawartość patelni do blendera i blendujemy na gładką masę
- Zawartość blendera przelewamy z powrotem na patelnię, dolewamy mleko, dokładnie mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu przez ok. 5 minut
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy
- Zupę nalewamy do misek, a na wierzch nakładamy śmietanę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kremów.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (400 g)
- Cebula (105 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Śmietana 18% (100 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Szczypiorek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta brokułowo – kokosowa
Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można dodać natkę pietruszki, koperek itp.
WIĘCEJ >Mięso nadziewane mozzarellą i papryką
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Paprykę czerwoną kroimy w plastry i układamy na papier Następnie skrapiamy paprykę połową tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut Cebulę…
WIĘCEJ >Placuszki bananowe z komosy ryżowej
Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 30 minut Po tym czasie odcedzamy, przepłukujemy Miksujemy wraz z mlekiem roślinnym oraz bananem na gładką masę Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Do masy dodajemy przyprawy, sodę, sok…
WIĘCEJ >Pieczony kurczak z anchois
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Anchois i zieleninę drobno siekamy Ser kroimy w plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2…
WIĘCEJ >