fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak na zimno w sosie sezamowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce5beceaa-babd-4e1f-ae97-3404d136eae4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak na zimno w sosie sezamowym

Przygotowanie

Kurczak

  • Seler kroimy w plasterki
  • Dymkę drobno siekamy
  • Mięso kroimy wzdłuż na paski o szerokości ok. 1 cm i wrzucamy na patelnię
  • Dolewamy wodę (tak aby zakryć mięso), dodajemy przyprawy (sól), seler oraz dymkę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Mięso wyciągamy z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i płuczemy pod zimną wodą
  • Paski mięsa rozciągamy wzdłuż i odkładamy do ostygnięcia
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do sosu dodajemy odrobinę wywaru i dokładnie mieszamy
  • Następnie przelewamy sos do miski, dodajemy mięso, zieleninę oraz seler i całość dokładnie mieszamy

Sos

  • Imbir z czosnkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, zakręcamy i potrząsamy nim do czasu, aż wszystko się ze sobą dokładnie połączy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Kurczak

  • Kurczak pierś (500 g)
  • Woda (100 ml)
  • Sezam biały (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Sos

  • Sos sojowy (40 g)
  • Pasta curry czerwona (25 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka cedzakowa, Nóż, Patelnia, Słoik - duży, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika. Indyka mieszamy z mąką,…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa z ciecierzycą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bataty, marchewki i dynię obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy (sól), dolewamy połowę tłuszczu i mieszamy Następnie przenosimy warzywa do naczynia żaroodpornego i wkładamy…

WIĘCEJ >

Klopsiki z indyka

Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy folią aluminiową, a następnie smarujemy tłuszczem Cukinię rozkładamy na ręczniku papierowym, na wierzchu kładziemy drugi ręcznik i przyciskamy,…

WIĘCEJ >