Kurczak na zimno w sosie sezamowym
Kurczak na zimno w sosie sezamowym
Przygotowanie
Kurczak
- Seler kroimy w plasterki
- Dymkę drobno siekamy
- Mięso kroimy wzdłuż na paski o szerokości ok. 1 cm i wrzucamy na patelnię
- Dolewamy wodę (tak aby zakryć mięso), dodajemy przyprawy (sól), seler oraz dymkę i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Mięso wyciągamy z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i płuczemy pod zimną wodą
- Paski mięsa rozciągamy wzdłuż i odkładamy do ostygnięcia
- Zieleninę drobno siekamy
- Do sosu dodajemy odrobinę wywaru i dokładnie mieszamy
- Następnie przelewamy sos do miski, dodajemy mięso, zieleninę oraz seler i całość dokładnie mieszamy
Sos
- Imbir z czosnkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, zakręcamy i potrząsamy nim do czasu, aż wszystko się ze sobą dokładnie połączy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
Kurczak
- Kurczak pierś (500 g)
- Woda (100 ml)
- Sezam biały (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Sos
- Sos sojowy (40 g)
- Pasta curry czerwona (25 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
- Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
- Imbir korzeń (5 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Wyśmienity kurczak z mango
Mango obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy pastę i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy…
WIĘCEJ >Kurczak z limonką i kolendrą
Zieleninę siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Czosnek obieramy, siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dolewamy sos sojowy, sok z limonki i tłuszcz, dodajemy cukier oraz przyprawy (pieprz) i…
WIĘCEJ >Kurczak z ziemniakami z grilla
Chili i zieleninę drobno siekamy Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ósemki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut, a następnie odcedzamy Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy chili,…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >