Kurczak po karaibsku
Kurczak po karaibsku
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy sok z limonki, sok z pomarańczy oraz rum i całość dokładnie mieszamy
- Mięso kroimy w paski, przenosimy do miski z marynatą i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
- Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 3 godz. (co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę)
- Na talerz wysypujemy wiórki kokosowe i obtaczamy w nich każdy kawałek mięsa
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę z masłem)
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony
- Mięso podajemy z cząstkami limonki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Masło (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z pomarańczy 100% (18 g)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Rum (12 ml)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.