fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak po karaibsku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-104
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak po karaibsku

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy sok z limonki, sok z pomarańczy oraz rum i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w paski, przenosimy do miski z marynatą i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 3 godz. (co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę)
  • Na talerz wysypujemy wiórki kokosowe i obtaczamy w nich każdy kawałek mięsa
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę z masłem)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony
  • Mięso podajemy z cząstkami limonki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Limonka (70 g)
  • Masło (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z pomarańczy 100% (18 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Rum (12 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z przyprawami korzennymi

Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera Zieleninę i chili drobno siekamy Połowę zieleniny dodajemy do…

WIĘCEJ >

Karkówka smażona z pietruszką i chili

Pietruszkę obieramy i kroimy w plastry Papryczkę kroimy na małe kawałki, a mięso w kostkę Smażymy na rozgrzanym smalcu karkówkę z warzywami Dodajemy przyprawy Danie powinno być gotowe po 15 minutach (sprawdzamy, kontrolując stopień wysmażenia…

WIĘCEJ >

Grillowany stek z pieczarkami

Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dolewamy sos sojowy i tłuszcz (olej), dodajemy cukier i dokładnie mieszamy Do naczynia płaskiego (niemetalowego) wkładamy mięso, dodajemy pieczarki, dolewamy marynatę i całość dokładnie mieszamy,…

WIĘCEJ >

Bułgarska sałatka

Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i kroimy w krążki Ser kroimy w kostkę Do miski wrzucamy wszystkie warzywa i ser Do osobnej miski wlewamy tłuszcz oraz ocet, dodajemy przyprawy i dokładnie…

WIĘCEJ >