fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak po karaibsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c577f0763-c0ef-4b52-a217-79d102bbee20
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak po karaibsku

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy sok z limonki, sok z pomarańczy oraz rum i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w paski, przenosimy do miski z marynatą i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 3 godz. (co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę)
  • Na talerz wysypujemy wiórki kokosowe i obtaczamy w nich każdy kawałek mięsa
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę z masłem)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony
  • Mięso podajemy z cząstkami limonki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Masło (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z pomarańczy 100% (18 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Rum (12 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Miodowo-musztardowe udka z kurczaka

W misce mieszamy wszystkie przyprawy, W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ustawiamy piekarnik na 170 st. C, wstawiamy w naczyniu żaroodpornym udka na 25-30 minut. Co 5-10…

WIĘCEJ >

Jogurt naturalny z owocami

Owoce kroimy w kostkę i przenosimy do miski Na wierzch owoców nakładamy jogurt

WIĘCEJ >

Szparagi z makrelą wędzoną

Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodze przez ok. 7-8 minut Następnie szparagi odcedzamy i kroimy na 3-4 części Pomidorki kroimy na pół Cebulę obieramy i kroimy w krążki Rybę rozdrabiamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado

Łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki, albo pokroić nożem Sałatę poszarpać/porwać rękami Pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi Paprykę pokroić w kostkę Awokado przekroić na pół i łyżeczką wydłubywać z jednej połówki małe kawałeczki Rzodkiewki umyć…

WIĘCEJ >