fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak w sosie teriyaki

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-391
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w sosie teriyaki

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w paski
  • Do miski wlewamy sos sojowy, ocet i tłuszcz (olej), dodajemy cukier i całość dokładnie mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony (do momentu, aż będzie miało złotawy kolor)
  • Mięso przenosimy na talerz, a z patelni odlewamy tłuszcz
  • Na patelnię wlewamy sos i gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy z powrotem mięso, dokładnie obtaczamy w sosie i odstawiamy na ok. 2 minuty
  • Do miski wsypujemy sezam oraz przyprawy (chili), mieszamy i tą mieszanką posypujemy mięso

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (750 g)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sezam biały (10 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Shake z papai

Papaję obieramy, pestki wyrzucamy, kawałki owocu wkładamy do blendera kielichowego Wyciskamy sok z cytryny Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem kokosowym i z migdałami

Płatki owsiane zagotowujemy krótko w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Następnie posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >

Papryki faszerowane mięsem i fetą

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Papryki dokładnie myjemy, odcinamy „czapeczki”, czyli plastry od strony ogonka o grubości ok. 0,5-1 cm i wydrążamy gniazda nasienne Wszystkie papryki przyprawiamy…

WIĘCEJ >

Ciastka z tapioką

Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…

WIĘCEJ >