fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z Ankary

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c42704800-8b5b-4c63-bde3-4de1ec225e23
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak z Ankary

Przygotowanie

  • Marchew obieramy i kroimy na kawałki o długości ok. 2,5 cm
  • Seler kroimy na kawałki o długości ok. 2,5 cm
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Do garnka wkładamy mięso, marchew, seler, cebulę i przyprawy (liście laurowe i pieprz ziarnisty), dolewamy wodę (powierzchnia wody powinna być ok. 3-4 cm nad mięsem) i zagotowujemy
  • Z powierzchni usuwamy szumy i zanieczyszczenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20-30 minut (do miękkości mięsa)
  • Po tym czasie wyciągamy z wywaru mięso, a z wywaru usuwamy przyprawy (liście laurowe)
  • Do blendera wrzucamy orzechy, obrany czosnek oraz przyprawy (kmin rzymski i pieprz czarny) i całość dokładnie blendujemy
  • Dolewamy wywar (250 ml wywaru na 250 g orzechów) i blendujemy na gładką konsystencję
  • Mięso kroimy wzdłuż na pół, a następnie rwiemy na kawałki, dodajemy do sosu i mieszamy
  • Następnie układamy mięso w naczyniu
  • Tłuszcz mieszamy z przyprawami (papryką) i skrapiamy nim mięso

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Kurczak pierś (600 g)
  • Orzech włoski (250 g)
  • Marchew (90 g)
  • Cebula (50 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Cytrynowy kurczak z komosą

Zieleninę (natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z zieleniną Do miski (…)

WIĘCEJ >

Gotowany kurczak z imbirem

Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do (…)

WIĘCEJ >

Makaron z kurczakiem po singapursku

Mięso kroimy w cienkie plastry i przenosimy do miski Dodajemy sos ostrygowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy (…)

WIĘCEJ >

Kurczak z karmelizowaną cebulą

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Mięso wkładamy w folię kuchenną i rozpłaszczamy wałkiem do ciasta Następnie przenosimy mięso do (…)

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa z kurczakiem i ryżem

Mięso oczyszczamy, przenosimy do garnka, dolewamy bulion, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut Marchew obieramy i (…)

WIĘCEJ >