fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z Ankary

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c42704800-8b5b-4c63-bde3-4de1ec225e23
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak z Ankary

Przygotowanie

  • Marchew obieramy i kroimy na kawałki o długości ok. 2,5 cm
  • Seler kroimy na kawałki o długości ok. 2,5 cm
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Do garnka wkładamy mięso, marchew, seler, cebulę i przyprawy (liście laurowe i pieprz ziarnisty), dolewamy wodę (powierzchnia wody powinna być ok. 3-4 cm nad mięsem) i zagotowujemy
  • Z powierzchni usuwamy szumy i zanieczyszczenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20-30 minut (do miękkości mięsa)
  • Po tym czasie wyciągamy z wywaru mięso, a z wywaru usuwamy przyprawy (liście laurowe)
  • Do blendera wrzucamy orzechy, obrany czosnek oraz przyprawy (kmin rzymski i pieprz czarny) i całość dokładnie blendujemy
  • Dolewamy wywar (250 ml wywaru na 250 g orzechów) i blendujemy na gładką konsystencję
  • Mięso kroimy wzdłuż na pół, a następnie rwiemy na kawałki, dodajemy do sosu i mieszamy
  • Następnie układamy mięso w naczyniu
  • Tłuszcz mieszamy z przyprawami (papryką) i skrapiamy nim mięso

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Kurczak pierś (600 g)
  • Orzech włoski (250 g)
  • Marchew (90 g)
  • Cebula (50 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Bakłażany faszerowane warzywami

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na…

WIĘCEJ >

Sałatka brokułowa z szynką z dziczyzny i salcesonem

Brokuł kroimy na mniejsze kawałki Pomidor kroimy w cząstki Awokado obieramy obieraczką lub nożem i kroimy w plastry Szynkę i salceson kroimy w plastry lub w kostkę Układamy wszystko na talerzu i polewamy sosem

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa

Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Do garnka wlewamy bulion, dodajemy starte warzywa, ziemniaki, por oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok….

WIĘCEJ >

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki.  Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do…

WIĘCEJ >