Kurczak z Ankary
Kurczak z Ankary
Przygotowanie
- Marchew obieramy i kroimy na kawałki o długości ok. 2,5 cm
- Seler kroimy na kawałki o długości ok. 2,5 cm
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Do garnka wkładamy mięso, marchew, seler, cebulę i przyprawy (liście laurowe i pieprz ziarnisty), dolewamy wodę (powierzchnia wody powinna być ok. 3-4 cm nad mięsem) i zagotowujemy
- Z powierzchni usuwamy szumy i zanieczyszczenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20-30 minut (do miękkości mięsa)
- Po tym czasie wyciągamy z wywaru mięso, a z wywaru usuwamy przyprawy (liście laurowe)
- Do blendera wrzucamy orzechy, obrany czosnek oraz przyprawy (kmin rzymski i pieprz czarny) i całość dokładnie blendujemy
- Dolewamy wywar (250 ml wywaru na 250 g orzechów) i blendujemy na gładką konsystencję
- Mięso kroimy wzdłuż na pół, a następnie rwiemy na kawałki, dodajemy do sosu i mieszamy
- Następnie układamy mięso w naczyniu
- Tłuszcz mieszamy z przyprawami (papryką) i skrapiamy nim mięso
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Woda (1000 ml)
- Kurczak pierś (600 g)
- Orzech włoski (250 g)
- Marchew (90 g)
- Cebula (50 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (15 g)
- Pieprz ziarnisty (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Kmin rzymski (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.