fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak zapiekany z pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8da7032d-5f9b-4a80-8833-920f08f8b795
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak zapiekany z pesto

Przygotowanie

Pesto

  • Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i blendujemy przez ok. 3-4 minuty (do momentu uzyskania jednolitej konsystencji)

Kurczak

  • Każdy filet powinien ważyć ok. 115 g
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem
  • Mięso kładziemy na papier i smarujemy pesto z każdej strony
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

Pesto

  • Bazylia (świeża) (35 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
  • Orzech włoski (12 g)
  • Płatki drożdżowe (5 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Kurczak

  • Kurczak pierś (230 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Sałatka z indykiem

Indyka mieszamy z koncentratem pomidorowym, oregano i solą. Grillujemy bez tłuszczu ok. 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Sałatę mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i obranym na ‘makaron warzywny’ ogórkiem (można również pokroić w zwykłe…

WIĘCEJ >

Mięso mielone z indyka

Szczypiorek drobno siekamy Patelnię smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy Na patelnię wrzucamy szczypiorek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 3-4 minuty, cały czas mieszając, aby mięso nie połączyło się w…

WIĘCEJ >

Fajita z pieczonego kurczaka

Jedno udko z kurczaka powinno ważyć ok. 85 g Papryki kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm (gniazda nasienne usuwamy) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (olejem) Do naczynia…

WIĘCEJ >