Kurze wątróbki z pieczarkami po węgiersku
Kurze wątróbki z pieczarkami po węgiersku
Przygotowanie
- Mięso kroimy na kawałki o wielkości jednego kęsa
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy)
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (5/7 ilości)
- Wrzucamy cebulę z papryką i podsmażamy przez ok. 3-5 minut, często mieszając
- Dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze przez ok. 3-5 minut, po czym przenosimy do miski
- Na patelnię dodajemy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Na tą samą patelnię z powrotem wrzucamy warzywa i pieczarki, dodajemy przyprawy (paprykę) oraz mąkę i dokładnie mieszamy tak, aby mięso się dokładnie nimi pokryło
- Dolewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu i gotujemy do momentu, aż mięso się usmaży (wg upodobań, mięso może być bardziej ścięte lub lekko krwiste)
- Dodajemy przyprawy (pieprz), zmniejszamy ogień do minimum, dolewamy wino i ponownie rozgrzewamy, ale nie dopuszczamy do wrzenia
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem wątróbki.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak wątróbka (700 g)
- Pieczarka (świeża) (250 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
- Wino czerwone wytrawne (30 ml)
- Mąka z orzechów włoskich (12 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa
Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do…
WIĘCEJ >Cytrynowe omułki po meksykańsku
Cebulę obieramy i kroimy w krążki Omułki dokładnie oczyszczamy Do garnka wlewamy tłuszcz, wodę i wino, dodajemy wszystkie przyprawy, wrzucamy cebulę i zagotowujemy Dodajemy omułki i ponownie zagotowujemy Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20…
WIĘCEJ >Ozorki w sosie grzybowym
Ozorki Ozór płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do garnka z ozorem Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy przez…
WIĘCEJ >Królik duszony z warzywami
Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do naczynia i zalewamy maślanką Następnie wkładamy naczynie do lodówki na ok. 2-3 godz. Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami (solą i pieprzem) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem…
WIĘCEJ >