fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurze wątróbki z pieczarkami po węgiersku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e46db55-6531-4a9a-a7f1-55353f1da1f0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurze wątróbki z pieczarkami po węgiersku

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki o wielkości jednego kęsa
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (5/7 ilości)
  • Wrzucamy cebulę z papryką i podsmażamy przez ok. 3-5 minut, często mieszając
  • Dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze przez ok. 3-5 minut, po czym przenosimy do miski
  • Na patelnię dodajemy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Na tą samą patelnię z powrotem wrzucamy warzywa i pieczarki, dodajemy przyprawy (paprykę) oraz mąkę i dokładnie mieszamy tak, aby mięso się dokładnie nimi pokryło
  • Dolewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu i gotujemy do momentu, aż mięso się usmaży (wg upodobań, mięso może być bardziej ścięte lub lekko krwiste)
  • Dodajemy przyprawy (pieprz), zmniejszamy ogień do minimum, dolewamy wino i ponownie rozgrzewamy, ale nie dopuszczamy do wrzenia
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem wątróbki.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak wątróbka (700 g)
  • Pieczarka (świeża) (250 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (30 ml)
  • Mąka z orzechów włoskich (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki.  Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do…

WIĘCEJ >

Cytrynowe omułki po meksykańsku

Cebulę obieramy i kroimy w krążki Omułki dokładnie oczyszczamy Do garnka wlewamy tłuszcz, wodę i wino, dodajemy wszystkie przyprawy, wrzucamy cebulę i zagotowujemy Dodajemy omułki i ponownie zagotowujemy Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20…

WIĘCEJ >

Ozorki w sosie grzybowym

Ozorki Ozór płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do garnka z ozorem Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy przez…

WIĘCEJ >

Królik duszony z warzywami

Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do naczynia i zalewamy maślanką Następnie wkładamy naczynie do lodówki na ok. 2-3 godz. Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami (solą i pieprzem) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem…

WIĘCEJ >