fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurze wątróbki z pieczarkami po węgiersku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e46db55-6531-4a9a-a7f1-55353f1da1f0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurze wątróbki z pieczarkami po węgiersku

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki o wielkości jednego kęsa
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (5/7 ilości)
  • Wrzucamy cebulę z papryką i podsmażamy przez ok. 3-5 minut, często mieszając
  • Dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze przez ok. 3-5 minut, po czym przenosimy do miski
  • Na patelnię dodajemy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Na tą samą patelnię z powrotem wrzucamy warzywa i pieczarki, dodajemy przyprawy (paprykę) oraz mąkę i dokładnie mieszamy tak, aby mięso się dokładnie nimi pokryło
  • Dolewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu i gotujemy do momentu, aż mięso się usmaży (wg upodobań, mięso może być bardziej ścięte lub lekko krwiste)
  • Dodajemy przyprawy (pieprz), zmniejszamy ogień do minimum, dolewamy wino i ponownie rozgrzewamy, ale nie dopuszczamy do wrzenia
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem wątróbki.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak wątróbka (700 g)
  • Pieczarka (świeża) (250 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (30 ml)
  • Mąka z orzechów włoskich (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa cebulowa z winem

Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół i siekamy w poprzek na plasterki o grubości ok. 1,5 mm W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu przez ok. 20-25 minut,…

WIĘCEJ >

Rostbef w musztardzie Dijon

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Mięso wkładamy do formy do pieczenia Musztardę mieszamy z przyprawami (pieprzem), a następnie smarujemy nią mięso Formę przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut Ziemniaki…

WIĘCEJ >

Sałatka cesarska z kurczakiem

Bułki kroimy w kostkę Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Rozgrzewamy opiekacz i podpiekamy w nim kostki bułki rzez ok. 2-3 minuty (na złotobrązowy kolor), a następnie przenosimy na talerz Każdy kawałek mięsa wkładamy…

WIĘCEJ >

Paluszki limonkowe z czekoladą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy jajo, dodajemy tłuszcz, cukier oraz skórkę z limonki i całość dokładnie ucieramy Do masy przesiewamy mąkę,…

WIĘCEJ >