fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Lekkie i smaczne cheeseburgery

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c633b9029-be69-4a06-b9f0-5082bac4303e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Lekkie i smaczne cheeseburgery

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Zawartość patelni przenosimy do miski
  • Dodajemy mięso, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy rękami
  • Z masy mielonej formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy formując burgery
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 6-10 minut z każdej strony (tak aby nie były surowe w środku)
  • Na każdym kotlecie kładziemy plaster sera i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę
  • Bułki koimy na pół
  • Pomidory kroimy w cienkie plasterki
  • Do bułek wkładamy kotlety z warzywami i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia burgerów.

Do cheeseburgerów możemy opcjonalnie dodać czerwoną cebulę lub inne, ulubione warzywa.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Pomidor (340 g)
  • Bułka pszenna (320 g)
  • Cebula (105 g)
  • Sałata masłowa (100 g)
  • Ser żółty (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – sówka z masłem orzechowym

Chleb wycinamy na kształt sówki (tak jak na załączonym obrazku) i z wyciętego kawałka wycinamy pień choinki Następnie smarujemy chleb masłem orzechowym Banana kroimy w plastry Z truskawki wycinamy kawałki na kształt noska i nóżek…

WIĘCEJ >

Piersi z kurczaka z warzywami

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w plastry Cukinię kroimy w plastry Zieleninę drobno siekamy Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę Rozgrzewamy patelnię grillową Mięso smarujemy tłuszczem (oliwą), kładziemy na patelnię i…

WIĘCEJ >

Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą

Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…

WIĘCEJ >

Filet z indyka w stylu tex-mex

Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i mieszamy Na talerzu układamy mięso i nacieramy dokładnie mieszanką przypraw z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10-12 minut, co…

WIĘCEJ >