Lekkie i smaczne cheeseburgery
Lekkie i smaczne cheeseburgery
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy czosnek oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i smażymy przez ok. 1 minutę
- Zawartość patelni przenosimy do miski
- Dodajemy mięso, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy rękami
- Z masy mielonej formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy formując burgery
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 6-10 minut z każdej strony (tak aby nie były surowe w środku)
- Na każdym kotlecie kładziemy plaster sera i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę
- Bułki koimy na pół
- Pomidory kroimy w cienkie plasterki
- Do bułek wkładamy kotlety z warzywami i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia burgerów.
Do cheeseburgerów możemy opcjonalnie dodać czerwoną cebulę lub inne, ulubione warzywa.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (500 g)
- Pomidor (340 g)
- Bułka pszenna (320 g)
- Cebula (105 g)
- Sałata masłowa (100 g)
- Ser żółty (60 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Bagietka z szynką, serem, sałatą i papryką
Bagietkę kroimy wzdłuż na pół Obie połówki bagietki smarujemy tłuszczem Paprykę kroimy w paski Na jedną połówkę układamy wszystkie składniki, posypujemy przyprawami i przykrywamy drugą połówką bagietki
WIĘCEJ >Chleb jaglany
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy mleko i miksujemy Dolewamy mleko kokosowe ze zmiksowanym jabłkiem do…
WIĘCEJ >Razowe bułeczki z serem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól Dodajemy tłuszcz i rozcierając palcami łączymy go z mąką Cebulę obieramy Cebulę i sery…
WIĘCEJ >Sos guacamole z chlebkiem pita
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Awokado kroimy na pół i usuwamy pestki Następnie awokado obieramy i wkładamy miąższ do miski Dodajemy sok z limonki i całość rozgniatamy widelcem, aby powstała pasta Pomidora kroimy…
WIĘCEJ >