fbpx
logo
Szukaj
open close

Lekkie i smaczne cheeseburgery

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c633b9029-be69-4a06-b9f0-5082bac4303e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Lekkie i smaczne cheeseburgery

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Zawartość patelni przenosimy do miski
  • Dodajemy mięso, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy rękami
  • Z masy mielonej formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy formując burgery
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 6-10 minut z każdej strony (tak aby nie były surowe w środku)
  • Na każdym kotlecie kładziemy plaster sera i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę
  • Bułki koimy na pół
  • Pomidory kroimy w cienkie plasterki
  • Do bułek wkładamy kotlety z warzywami i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia burgerów.

Do cheeseburgerów możemy opcjonalnie dodać czerwoną cebulę lub inne, ulubione warzywa.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Pomidor (340 g)
  • Bułka pszenna (320 g)
  • Cebula (105 g)
  • Sałata masłowa (100 g)
  • Ser żółty (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z kaszy jaglanej

Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >

Sałatka warzywna z jajem

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Sałatę targamy na części Pomidora, rzodkiewkę i paprykę kroimy w kostkę Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy w kostkę Wszystkie warzywa i…

WIĘCEJ >

Kasza jaglana z orzechami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Następnie odcedzamy i nakładamy do misek Kaszę posypujemy orzechami i nasionami

WIĘCEJ >

Barszcz biały na ogórczance

Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej lub więcej wody z ogórków kiszonych. Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę rozrobioną w małej…

WIĘCEJ >