fbpx
logo
Szukaj
open close

Lekkie i smaczne cheeseburgery

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c633b9029-be69-4a06-b9f0-5082bac4303e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Lekkie i smaczne cheeseburgery

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Zawartość patelni przenosimy do miski
  • Dodajemy mięso, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy rękami
  • Z masy mielonej formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy formując burgery
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 6-10 minut z każdej strony (tak aby nie były surowe w środku)
  • Na każdym kotlecie kładziemy plaster sera i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę
  • Bułki koimy na pół
  • Pomidory kroimy w cienkie plasterki
  • Do bułek wkładamy kotlety z warzywami i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia burgerów.

Do cheeseburgerów możemy opcjonalnie dodać czerwoną cebulę lub inne, ulubione warzywa.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Pomidor (340 g)
  • Bułka pszenna (320 g)
  • Cebula (105 g)
  • Sałata masłowa (100 g)
  • Ser żółty (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżanka z rodzynkami i nerkowcami

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Ryżankę przenosimy do miski i posypujemy bakaliami

WIĘCEJ >

Kolorowy gulasz z batatami i fasolką

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę, cukinię i…

WIĘCEJ >

Brzoskwinie z masą migdałową

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Brzoskwinię kroimy na pół i usuwamy pestki Następnie układamy owoce na blasze do pieczenia Migdały wrzucamy do blendera kielichowego i mielimy, a następnie przesypujemy do miski Dodajemy ekstrakt…

WIĘCEJ >

Jajecznica z pomidorem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kiełbasę kroimy w kostkę Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy kiełbasę i podsmażamy…

WIĘCEJ >