fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makowiec kokosowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6cbc8f41-250f-4fd9-9b3b-70478be5004b-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makowiec kokosowy

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy mak dwoma litrami wrzątku i zostawiamy na 8-9 godzin
  • Orzechy włoskie i laskowe wsypujemy do miski i zalewamy wodą
  • Na drugi dzień rano wyjmujemy masło z lodówki, żeby odtajało
  • Bierzemy sito, kładziemy na nie gazę i przelewamy mak
  • Zostawiamy na minimum godzinę i wyciskamy mak przez gazę żeby wycisnąć jak najwięcej wody
  • Orzechy odcedzamy z wody
  • Śliwki i rodzynki wsypać do jakiegoś naczynia i zalać 0,5 l wrzątku, przykryć pokrywką
  • Po 2-3 minutach odcedzić na sicie
  • Mak mielimy na najmniejszym sicie DWA RAZY (są takie maleńkie sitka do maku)
  • Miękkie masło wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach i wkładamy do pustego naczynia
  • Bierzemy jajka i oddzielamy białka od żółtek do dwóch różnych naczyń
  • Żółtka dodajemy do masła
  • Laskę wanilii przeciąć na pół. Jedną z tych połówek przecinamy wzdłuż i czubkiem nożyka wybieramy czarne nasionka ze środka, czyli smak waniliowy i dodajemy ziarenka do miski z żółtkiem i masłem, po czym miksujemy mikserem na jednolitą konsystencję
  • Włączyć piekarnik i ustawić 180 stopni
  • Do zmiksowanej masy dodajemy zmielony mak i miksujemy 1-2 minuty
  • Wyjmujemy z miksera mieszadła i myjemy je
  • Do zmiksowanej masy dodajemy orzechy, suszone owoce, skórkę pomarańczową
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Dodajemy starte na tarce jabłka i 4 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy drewnianą łyżką
  • Przygotowujemy mikser i ubijamy białka jajka, które mamy osobno, na sztywną pianę, trwa to około 3 minut
  • Pianę delikatnie wmieszać drewnianą łyżką do masy makowej
  • Blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem i posypujemy dwoma łyżkami wiórków kokosowych
  • Przekładamy ciasto na blachę i wyrównujemy wierzch
  • Wkładamy do piekarnika na godzinę 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko winne (540 g)
  • Mak – ziarno (200 g)
  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Jajo kurze rozm. M (153 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Rodzynki (70 g)
  • Śliwka suszona (60 g)
  • Orzech laskowy (30 g)
  • Orzech włoski (30 g)
  • Pomarańcza skórka (18 g)
  • Soda oczyszczona (8 g)
  • Wanilia – laska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Forma do pieczenia, Gaza, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Twarożek z migdałów

Migdały wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie migdały odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Wycisnąć sok z cytryny i zalać nim migdały, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i orzechami laskowymi

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi orzechami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy

WIĘCEJ >

Bezglutenowe tortille

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.

WIĘCEJ >

Kokosanki z kaszy jaglanej

Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy. Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc. Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy…

WIĘCEJ >