Makowiec kokosowy
Makowiec kokosowy
Przygotowanie
- Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy mak dwoma litrami wrzątku i zostawiamy na 8-9 godzin
- Orzechy włoskie i laskowe wsypujemy do miski i zalewamy wodą
- Na drugi dzień rano wyjmujemy masło z lodówki, żeby odtajało
- Bierzemy sito, kładziemy na nie gazę i przelewamy mak
- Zostawiamy na minimum godzinę i wyciskamy mak przez gazę żeby wycisnąć jak najwięcej wody
- Orzechy odcedzamy z wody
- Śliwki i rodzynki wsypać do jakiegoś naczynia i zalać 0,5 l wrzątku, przykryć pokrywką
- Po 2-3 minutach odcedzić na sicie
- Mak mielimy na najmniejszym sicie DWA RAZY (są takie maleńkie sitka do maku)
- Miękkie masło wkładamy do jakiegoś naczynia
- Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach i wkładamy do pustego naczynia
- Bierzemy jajka i oddzielamy białka od żółtek do dwóch różnych naczyń
- Żółtka dodajemy do masła
- Laskę wanilii przeciąć na pół. Jedną z tych połówek przecinamy wzdłuż i czubkiem nożyka wybieramy czarne nasionka ze środka, czyli smak waniliowy i dodajemy ziarenka do miski z żółtkiem i masłem, po czym miksujemy mikserem na jednolitą konsystencję
- Włączyć piekarnik i ustawić 180 stopni
- Do zmiksowanej masy dodajemy zmielony mak i miksujemy 1-2 minuty
- Wyjmujemy z miksera mieszadła i myjemy je
- Do zmiksowanej masy dodajemy orzechy, suszone owoce, skórkę pomarańczową
- Mieszamy drewnianą łyżką
- Dodajemy starte na tarce jabłka i 4 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy drewnianą łyżką
- Przygotowujemy mikser i ubijamy białka jajka, które mamy osobno, na sztywną pianę, trwa to około 3 minut
- Pianę delikatnie wmieszać drewnianą łyżką do masy makowej
- Blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem i posypujemy dwoma łyżkami wiórków kokosowych
- Przekładamy ciasto na blachę i wyrównujemy wierzch
- Wkładamy do piekarnika na godzinę
Rady dietetyka
Ilość spożytego ciasta w 1 porcji jest kwestią indywidualną. Warto dopasować każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety oraz powiązanych z nią nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Makowiec można udekorować polewą czekoladową, orzechami, migdałami oraz wiórkami kokosowymi.
Autor
Lista składników
- 200 g maku
- 8 łyżek masła klarowanego Ghee (200 g)
- 3 jaja kurze roz. M (153 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (ok. 8 g)
- 1 szklanka wiórków kokosowych (ok. 100 g)
- ½ laski wanilii lub ½ aromatu waniliowego, spirytusowego (2 g)
- 3 twarde kwaśne jabłka (ok. 540 g)
- ½ szklanki niesiarkowanych rodzynek (70 g)
- 1 garść suszonych śliwek (60 g)
- 1 garść orzechów włoskich (30 g)
- 1 garść orzechów laskowych (30 g)
- 1 łyżka skórki pomarańczowej (18 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą
Kaczka: Kaczkę kładziemy w wolnowarze Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem Ręką wcieramy przyprawy w mięso Cebulę obieramy, kroimy w plastry Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry Cebulę i gruszkę kładziemy…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, doprawiamy i zalewamy pomidorami. Dolewamy tyle wody by przykryła warzywa, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (30-40 min.)
WIĘCEJ >Zupa selerowo-pistacjowa
Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…
WIĘCEJ >Chłodnik kokosowy
Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Starte składniki wrzucamy do miski Zalewamy…
WIĘCEJ >