logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Makowiec kokosowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6cbc8f41-250f-4fd9-9b3b-70478be5004b

Makowiec kokosowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6cbc8f41-250f-4fd9-9b3b-70478be5004b

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy mak dwoma litrami wrzątku i zostawiamy na 8-9 godzin
  • Orzechy włoskie i laskowe wsypujemy do miski i zalewamy wodą
  • Na drugi dzień rano wyjmujemy masło z lodówki, żeby odtajało
  • Bierzemy sito, kładziemy na nie gazę i przelewamy mak
  • Zostawiamy na minimum godzinę i wyciskamy mak przez gazę żeby wycisnąć jak najwięcej wody
  • Orzechy odcedzamy z wody
  • Śliwki i rodzynki wsypać do jakiegoś naczynia i zalać 0,5 l wrzątku, przykryć pokrywką
  • Po 2-3 minutach odcedzić na sicie
  • Mak mielimy na najmniejszym sicie DWA RAZY (są takie maleńkie sitka do maku)
  • Miękkie masło wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach i wkładamy do pustego naczynia
  • Bierzemy jajka i oddzielamy białka od żółtek do dwóch różnych naczyń
  • Żółtka dodajemy do masła
  • Laskę wanilii przeciąć na pół. Jedną z tych połówek przecinamy wzdłuż i czubkiem nożyka wybieramy czarne nasionka ze środka, czyli smak waniliowy i dodajemy ziarenka do miski z żółtkiem i masłem, po czym miksujemy mikserem na jednolitą konsystencję
  • Włączyć piekarnik i ustawić 180 stopni
  • Do zmiksowanej masy dodajemy zmielony mak i miksujemy 1-2 minuty
  • Wyjmujemy z miksera mieszadła i myjemy je
  • Do zmiksowanej masy dodajemy orzechy, suszone owoce, skórkę pomarańczową
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Dodajemy starte na tarce jabłka i 4 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy drewnianą łyżką
  • Przygotowujemy mikser i ubijamy białka jajka, które mamy osobno, na sztywną pianę, trwa to około 3 minut
  • Pianę delikatnie wmieszać drewnianą łyżką do masy makowej
  • Blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem i posypujemy dwoma łyżkami wiórków kokosowych
  • Przekładamy ciasto na blachę i wyrównujemy wierzch
  • Wkładamy do piekarnika na godzinę 

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g maku 
  • 200 g masła klarowanego 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 100 g wiórków kokosowych
  • ½ laski wanilii lub pół aromatu waniliowego spirytusowego 
  • 3 twarde kwaśne jabłka 
  • ½ szklanki rodzynek 
  • 1 garść suszonych śliwek 
  • 1 garść orzechów włoskich 
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Gaza, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Jabłkowe szczęki

Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej (…)

WIĘCEJ >

Czereśnie

Czereśnie umyć pod bieżące wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Hummus z pieczoną marchewką

Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę. (…)

WIĘCEJ >

Bulion jarski

Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl