fbpx
logo
Szukaj
open close

Makowiec kokosowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6cbc8f41-250f-4fd9-9b3b-70478be5004b-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makowiec kokosowy

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy mak dwoma litrami wrzątku i zostawiamy na 8-9 godzin
  • Orzechy włoskie i laskowe wsypujemy do miski i zalewamy wodą
  • Na drugi dzień rano wyjmujemy masło z lodówki, żeby odtajało
  • Bierzemy sito, kładziemy na nie gazę i przelewamy mak
  • Zostawiamy na minimum godzinę i wyciskamy mak przez gazę żeby wycisnąć jak najwięcej wody
  • Orzechy odcedzamy z wody
  • Śliwki i rodzynki wsypać do jakiegoś naczynia i zalać 0,5 l wrzątku, przykryć pokrywką
  • Po 2-3 minutach odcedzić na sicie
  • Mak mielimy na najmniejszym sicie DWA RAZY (są takie maleńkie sitka do maku)
  • Miękkie masło wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach i wkładamy do pustego naczynia
  • Bierzemy jajka i oddzielamy białka od żółtek do dwóch różnych naczyń
  • Żółtka dodajemy do masła
  • Laskę wanilii przeciąć na pół. Jedną z tych połówek przecinamy wzdłuż i czubkiem nożyka wybieramy czarne nasionka ze środka, czyli smak waniliowy i dodajemy ziarenka do miski z żółtkiem i masłem, po czym miksujemy mikserem na jednolitą konsystencję
  • Włączyć piekarnik i ustawić 180 stopni
  • Do zmiksowanej masy dodajemy zmielony mak i miksujemy 1-2 minuty
  • Wyjmujemy z miksera mieszadła i myjemy je
  • Do zmiksowanej masy dodajemy orzechy, suszone owoce, skórkę pomarańczową
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Dodajemy starte na tarce jabłka i 4 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy drewnianą łyżką
  • Przygotowujemy mikser i ubijamy białka jajka, które mamy osobno, na sztywną pianę, trwa to około 3 minut
  • Pianę delikatnie wmieszać drewnianą łyżką do masy makowej
  • Blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem i posypujemy dwoma łyżkami wiórków kokosowych
  • Przekładamy ciasto na blachę i wyrównujemy wierzch
  • Wkładamy do piekarnika na godzinę 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Jabłko winne (540 g)
  • Mak – ziarno (200 g)
  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Rodzynki (70 g)
  • Śliwka suszona (60 g)
  • Orzech laskowy (30 g)
  • Orzech włoski (30 g)
  • Pomarańcza – skórka (18 g)
  • Soda oczyszczona (8 g)
  • Wanilia – laska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Forma do pieczenia, Gaza, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Figowe trufle czekoladowe

Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza z ziemniakami

Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi ruskie

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami

Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe mini pączki

Do miski wsypujemy babkę jajowatą, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniała Do drugiej miski (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z jagodami

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do misy malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowy chlebek z dyni

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Formę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wlewamy wszystkie płynne (…)

WIĘCEJ >

Wieprzowina z grilla na słodko

Mięso kroimy w plastry Pozostałe składniki (poza przyprawami) wlewamy do miski i dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami i (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe donuty czekoladowe

Ciasto Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy babkę (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe

Do miski przesiewamy mąkę (kasztanową), dodajemy mąkę (ziemniaczaną) oraz sól i całość dokładnie mieszamy Następnie wlewamy do mąk wodę i (…)

WIĘCEJ >