fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makowiec kokosowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6cbc8f41-250f-4fd9-9b3b-70478be5004b-1

Makowiec kokosowy

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy mak dwoma litrami wrzątku i zostawiamy na 8-9 godzin
  • Orzechy włoskie i laskowe wsypujemy do miski i zalewamy wodą
  • Na drugi dzień rano wyjmujemy masło z lodówki, żeby odtajało
  • Bierzemy sito, kładziemy na nie gazę i przelewamy mak
  • Zostawiamy na minimum godzinę i wyciskamy mak przez gazę żeby wycisnąć jak najwięcej wody
  • Orzechy odcedzamy z wody
  • Śliwki i rodzynki wsypać do jakiegoś naczynia i zalać 0,5 l wrzątku, przykryć pokrywką
  • Po 2-3 minutach odcedzić na sicie
  • Mak mielimy na najmniejszym sicie DWA RAZY (są takie maleńkie sitka do maku)
  • Miękkie masło wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach i wkładamy do pustego naczynia
  • Bierzemy jajka i oddzielamy białka od żółtek do dwóch różnych naczyń
  • Żółtka dodajemy do masła
  • Laskę wanilii przeciąć na pół. Jedną z tych połówek przecinamy wzdłuż i czubkiem nożyka wybieramy czarne nasionka ze środka, czyli smak waniliowy i dodajemy ziarenka do miski z żółtkiem i masłem, po czym miksujemy mikserem na jednolitą konsystencję
  • Włączyć piekarnik i ustawić 180 stopni
  • Do zmiksowanej masy dodajemy zmielony mak i miksujemy 1-2 minuty
  • Wyjmujemy z miksera mieszadła i myjemy je
  • Do zmiksowanej masy dodajemy orzechy, suszone owoce, skórkę pomarańczową
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Dodajemy starte na tarce jabłka i 4 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy drewnianą łyżką
  • Przygotowujemy mikser i ubijamy białka jajka, które mamy osobno, na sztywną pianę, trwa to około 3 minut
  • Pianę delikatnie wmieszać drewnianą łyżką do masy makowej
  • Blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem i posypujemy dwoma łyżkami wiórków kokosowych
  • Przekładamy ciasto na blachę i wyrównujemy wierzch
  • Wkładamy do piekarnika na godzinę 

Rady dietetyka

Ilość spożytego ciasta w 1 porcji jest kwestią indywidualną. Warto dopasować każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety oraz powiązanych z nią nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Makowiec można udekorować polewą czekoladową, orzechami, migdałami oraz wiórkami kokosowymi.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g maku 
  • 8 łyżek masła klarowanego Ghee (200 g)
  • 3 jaja kurze roz. M (153 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (ok. 8 g)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (ok. 100 g)
  • ½ laski wanilii lub ½ aromatu waniliowego, spirytusowego (2 g)
  • 3 twarde kwaśne jabłka (ok. 540 g)
  • ½ szklanki niesiarkowanych rodzynek (70 g)
  • 1 garść suszonych śliwek (60 g)
  • 1 garść orzechów włoskich (30 g)
  • 1 garść orzechów laskowych (30 g)
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej (18 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Gaza, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z serca wołowego, z warzywami

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na (…)

WIĘCEJ >

Rzodkiewka

Rzodkiewki myjemy Obcinamy liście i ogonki Zjadamy

WIĘCEJ >

Kluski śląskie z boczkiem

Boczek kroimy w drobną kostkę i smaży na małym ogniu przez około pół godziny. Chcemy, żeby tłuszcz wytapiał się wolno. (…)

WIĘCEJ >

Kiwi

Kiwi obrać i pokroić w plastry Można też przekroić na pół i wydrążyć łyżką

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl