fbpx
logo
Szukaj
open close

Marynowany kurczak z imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c01f247ff-34ad-43f9-a0f7-80b41759ea25
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Marynowany kurczak z imbirem

Przygotowanie

  • Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Kurczaka kładziemy piersią do góry na metalowym durszlaku i polewamy wrzącą wodą, aby zwiększył objętość i aby jego skóra zrobiła się napięta
  • Cytryny kroimy na pół i wysikamy z nich sok
  • Do wnętrza kurczaka wkładamy wyciśnięte połówki cytryny oraz imbir z czosnkiem i zamykamy tuszkę patykiem do szaszłyka
  • Następnie wkładamy kurczaka do dużej miski piersią do góry
  • Do garnka wlewamy sok z cytryn, ocet, sos sojowy i wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy
  • Kurczaka polewamy przygotowaną marynatą i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Co ok. 10 minut obracamy kurczaka , ale uważamy aby nie uszkodzić skóry
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Kurczaka kładziemy na ruszt i pieczemy przez ok. 70 minut
  • Po tym czasie wyciągamy kurczaka z piekarnika i odstawiamy na ok. 20 minut do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1500 g)
  • Cytryna (160 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (100 ml)
  • Sos sojowy (100 g)
  • Woda (45 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti gryczane z oliwą, pomidorami i rukolą

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Pomidorki kroimy na pół Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewamy przez ok. 1 minutę Wrzucamy makaron i…

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza zapiekana w szynce parmeńskiej

Polędwicę solimy i pieprzymy Na desce kładziemy plastry szynki w taki sposób żeby jeden delikatnie zachodził na drugi W poprzek szynki układamy rybę i zwijamy w rulon Układamy w naczyniu żaroodpornym Pieczemy 12 min w…

WIĘCEJ >

Sałatka z kalafiora i batatu

Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Szynkę kroimy…

WIĘCEJ >

Eskalopki piccata z kurczaka

Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać cieńsze kawałki Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Mięso…

WIĘCEJ >