fbpx
logo
Szukaj
open close

Marynowany kurczak z imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c01f247ff-34ad-43f9-a0f7-80b41759ea25
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Marynowany kurczak z imbirem

Przygotowanie

  • Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Kurczaka kładziemy piersią do góry na metalowym durszlaku i polewamy wrzącą wodą, aby zwiększył objętość i aby jego skóra zrobiła się napięta
  • Cytryny kroimy na pół i wysikamy z nich sok
  • Do wnętrza kurczaka wkładamy wyciśnięte połówki cytryny oraz imbir z czosnkiem i zamykamy tuszkę patykiem do szaszłyka
  • Następnie wkładamy kurczaka do dużej miski piersią do góry
  • Do garnka wlewamy sok z cytryn, ocet, sos sojowy i wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy
  • Kurczaka polewamy przygotowaną marynatą i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Co ok. 10 minut obracamy kurczaka , ale uważamy aby nie uszkodzić skóry
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Kurczaka kładziemy na ruszt i pieczemy przez ok. 70 minut
  • Po tym czasie wyciągamy kurczaka z piekarnika i odstawiamy na ok. 20 minut do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1500 g)
  • Cytryna (160 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (100 ml)
  • Sos sojowy (100 g)
  • Woda (45 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gotowany kurczak z imbirem

Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry ze smażonymi bananami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >