fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Marynowany kurczak z imbirem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-33
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Marynowany kurczak z imbirem

Przygotowanie

  • Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Kurczaka kładziemy piersią do góry na metalowym durszlaku i polewamy wrzącą wodą, aby zwiększył objętość i aby jego skóra zrobiła się napięta
  • Cytryny kroimy na pół i wysikamy z nich sok
  • Do wnętrza kurczaka wkładamy wyciśnięte połówki cytryny oraz imbir z czosnkiem i zamykamy tuszkę patykiem do szaszłyka
  • Następnie wkładamy kurczaka do dużej miski piersią do góry
  • Do garnka wlewamy sok z cytryn, ocet, sos sojowy i wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy
  • Kurczaka polewamy przygotowaną marynatą i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Co ok. 10 minut obracamy kurczaka , ale uważamy aby nie uszkodzić skóry
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Kurczaka kładziemy na ruszt i pieczemy przez ok. 70 minut
  • Po tym czasie wyciągamy kurczaka z piekarnika i odstawiamy na ok. 20 minut do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1500 g)
  • Cytryna (160 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (100 ml)
  • Sos sojowy (100 g)
  • Woda (45 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kabanosem, awokado i papryką

Kabanosy kroimy na 4-5 części Awokado obieramy i kroimy w paski Paprykę kroimy w słupki (gniazdo nasienne usuwamy) Na talerzu układamy wszystkie warzywa oraz kabanosy i całość skrapiamy tłuszczem, a obok kładziemy kromki chleba

WIĘCEJ >

Kala-mniaki

Kalafior gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki lub dozwolonymi ziołami Wykładamy do brytfanki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem kokosowym. Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i…

WIĘCEJ >

Lody owocowe

Brzoskwinię obieramy, kroimy w kostkę (pestki usuwamy) i przenosimy do miski Śmietankę ubijamy i dodajemy do brzoskwiń Dodajemy karob oraz słodzik i całość dokładnie mieszamy Masę przenosimy do pudełka i wkładamy do zamrażarki na ok….

WIĘCEJ >