Marynowany kurczak z imbirem
Marynowany kurczak z imbirem
Przygotowanie
- Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Kurczaka kładziemy piersią do góry na metalowym durszlaku i polewamy wrzącą wodą, aby zwiększył objętość i aby jego skóra zrobiła się napięta
- Cytryny kroimy na pół i wysikamy z nich sok
- Do wnętrza kurczaka wkładamy wyciśnięte połówki cytryny oraz imbir z czosnkiem i zamykamy tuszkę patykiem do szaszłyka
- Następnie wkładamy kurczaka do dużej miski piersią do góry
- Do garnka wlewamy sok z cytryn, ocet, sos sojowy i wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy
- Kurczaka polewamy przygotowaną marynatą i odstawiamy na ok. 30 minut
- Co ok. 10 minut obracamy kurczaka , ale uważamy aby nie uszkodzić skóry
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Kurczaka kładziemy na ruszt i pieczemy przez ok. 70 minut
- Po tym czasie wyciągamy kurczaka z piekarnika i odstawiamy na ok. 20 minut do ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak tuszka (1500 g)
- Cytryna (160 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (100 ml)
- Sos sojowy (100 g)
- Woda (45 ml)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Czosnek (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Gotowany kurczak z imbirem
Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do gotowania na parze Do miski wlewamy bulion i sos sojowy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy,…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak z parmezanem
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie…
WIĘCEJ >Kurczak curry ze smażonymi bananami
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut…
WIĘCEJ >