fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mieszanka warzyw na cytrynowo

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-49
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Mieszanka warzyw na cytrynowo

Przygotowanie

  • Zieleninę siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy
  • Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki
  • Marchewki obieramy i kroimy na kawałki
  • Ze szparagów odkrawamy końcówki
  • Cukinię kroimy w cienkie plastry
  • Brokuł, kalafior i marchewki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut
  • Po tym czasie dodajemy szparagi z cukinią i gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minuty
  • Warzywa odcedzamy i przenosimy z powrotem do garnka
  • Dodajemy wcześniej przygotowany tłuszcz i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi (na małym ogniu)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (250 g)
  • Kalafior (200 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Marchew (150 g)
  • Szparag (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Cytryna – skórka (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety z indyka z szałwią

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Mięso posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Połowę zieleniny siekamy i dodajemy do miski z serem Przygotowujemy trzy miski – do…

WIĘCEJ >

Lasagne z pieczarkami

Ser (mozzarellę) ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski W rondlu roztapiamy tłuszcz (masło) Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania gładkiej „pasty” Następnie…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z serem gruyère

Boczek kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek oraz…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z kurczakiem i szparagami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >