fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mieszanka warzyw na cytrynowo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccf135c19-d6bb-4895-9956-3e44c91d5caa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Mieszanka warzyw na cytrynowo

Przygotowanie

  • Zieleninę siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy
  • Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki
  • Marchewki obieramy i kroimy na kawałki
  • Ze szparagów odkrawamy końcówki
  • Cukinię kroimy w cienkie plastry
  • Brokuł, kalafior i marchewki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut
  • Po tym czasie dodajemy szparagi z cukinią i gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minuty
  • Warzywa odcedzamy i przenosimy z powrotem do garnka
  • Dodajemy wcześniej przygotowany tłuszcz i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi (na małym ogniu)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (250 g)
  • Kalafior (200 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Marchew (150 g)
  • Szparag (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Cytryna – skórka (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Nutella z daktyli z chlebem gryczanym

Orzechy (opcjonalnie podprażone) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem Dodajemy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli) Gotowym kremem smarujemy…

WIĘCEJ >

Dorsz z surówką z marchewki

2 marchewki kroimy w plasterki. Na patelni układamy plasterki marchewki, następnie filety z dorsza i podlewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. W tym samym czasie ucieramy pozostałe marchewki na drobnej tarce i…

WIĘCEJ >

Chrupiąca ryba z pikantną salsą

Papryki oraz chili kroimy w drobną kostkę i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z paprykami Na pomidorach robimy nacięcia w kształcie małych krzyżyków, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowo-daktylowa

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…

WIĘCEJ >