fbpx
logo
Szukaj
open close

Mieszanka warzyw na cytrynowo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccf135c19-d6bb-4895-9956-3e44c91d5caa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mieszanka warzyw na cytrynowo

Przygotowanie

  • Zieleninę siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy
  • Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki
  • Marchewki obieramy i kroimy na kawałki
  • Ze szparagów odkrawamy końcówki
  • Cukinię kroimy w cienkie plastry
  • Brokuł, kalafior i marchewki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut
  • Po tym czasie dodajemy szparagi z cukinią i gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minuty
  • Warzywa odcedzamy i przenosimy z powrotem do garnka
  • Dodajemy wcześniej przygotowany tłuszcz i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi (na małym ogniu)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (250 g)
  • Kalafior (200 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Marchew (150 g)
  • Szparag (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Cytryna – skórka (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zasmażana fasolka

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z czosnkiem. Dodajemy fasolkę i chwile podsmażamy. Pod koniec smażenia dorzucamy do całości płatki drożdzowe i smażymy jeszcze chwilę. Solimy według upodobań i podajemy.

WIĘCEJ >

Komosanka dla dziecka 2

Komosę ryżową gotujemy przez ok. 12-15 minut w mleku (w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody) Następnie przenosimy komosę do miski i dekorujemy owocami jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – pies

Pomidorki kroimy na ćwiartki Ogórka kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na kształt psa (tak jak na załączonym obrazku)

WIĘCEJ >

Jajecznika ze szparagami

Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i pokroić na 1-2 cm kawałki. W małym garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić pokrojone szparagi. Gotować 3-4 minuty, odcedzić i od razu przełożyć do baaardzo zimnej wody. Po…

WIĘCEJ >