fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Migdałowy serek „feta”

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf58a0946-988f-48ee-a481-67019ba9cec1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Migdałowy serek „feta”

Przygotowanie

  • Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz.
  • Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min.
  • Wodę odlać, obrać migdały ze skórki. 
  • Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im tekstura będzie gładsza, tym lepiej.
  • Cienką bawełnianą ściereczkę lub najlepiej gazę złożyć na pół, wyłożyć nią durszlak i przełożyć na nią zmiksowaną masę. Wycisnąć masę z wody, najlepiej tak, żeby nie zostały same „wióry”, tylko żeby masa była trochę mokra.
  • Ser zostawiamy na noc w lodówce (lub 8 godz.). Na następny dzień masę formujemy na posmarowanej tłuszczem blaszce (najlepiej na macie silikonowej) w okrągły „bochenek” (pomocna może okazać się łyżeczka).
  • Pieczemy w temperaturze 100°C przez ok. 50-60 min. Ostudzony serek smarujemy oliwą z oliwek (można nawet polać większą ilością) i posypujemy tymiankiem i rozmarynem (najlepiej świeżymi, ale mogą być suszone).

Rady dietetyka

Pamiętaj, by przeanalizować każdy składnik przepisu pod kątem aktualnej diety.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g migdałów
  • Sok z 1 cytryny (80 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 100 ml zimnej wody
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego (2 g)
  • ½ łyżeczki rozmarynu suszonego (2 g
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Gaza, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z oliwek i awokado

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Obrane awokado wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Dodajemy czosnek i sok z cytryny Dodajemy oliwę i oliwki Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy na gładką masę

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy i kroimy w kostkę Paprykę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Chleb dyniowy

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce połączyć jaja z miodem i dyniowym purée, a następnie dodać składniki sypkie i wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę tzw. keksówkę (podłużna) i piec…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…

WIĘCEJ >