fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Migdałowy serek „feta”

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf58a0946-988f-48ee-a481-67019ba9cec1

Migdałowy serek „feta”

Przygotowanie

  • Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz.
  • Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min.
  • Wodę odlać, obrać migdały ze skórki. 
  • Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im tekstura będzie gładsza, tym lepiej.
  • Cienką bawełnianą ściereczkę lub najlepiej gazę złożyć na pół, wyłożyć nią durszlak i przełożyć na nią zmiksowaną masę. Wycisnąć masę z wody, najlepiej tak, żeby nie zostały same „wióry”, tylko żeby masa była trochę mokra.
  • Ser zostawiamy na noc w lodówce (lub 8 godz.). Na następny dzień masę formujemy na posmarowanej tłuszczem blaszce (najlepiej na macie silikonowej) w okrągły „bochenek” (pomocna może okazać się łyżeczka).
  • Pieczemy w temperaturze 100°C przez ok. 50-60 min. Ostudzony serek smarujemy oliwą z oliwek (można nawet polać większą ilością) i posypujemy tymiankiem i rozmarynem (najlepiej świeżymi, ale mogą być suszone).

Rady dietetyka

Pamiętaj, by przeanalizować każdy składnik przepisu pod kątem aktualnej diety.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g migdałów
  • Sok z 1 cytryny (80 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 100 ml zimnej wody
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego (2 g)
  • ½ łyżeczki rozmarynu suszonego (2 g
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Gaza, Miska
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placuszki bananowe z komosy ryżowej

Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 30 minut Po tym czasie odcedzamy, przepłukujemy Miksujemy wraz z mlekiem roślinnym oraz bananem na gładką masę Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Do masy dodajemy przyprawy, sodę, sok…

WIĘCEJ >

Naleśniki z truskawkami – z mąki kokosowej

Jaja mieszamy z mlekiem Dodajemy przesianą mąkę kokosową i sól Dobrze mieszamy widelcem lub rózgą, tak, aby nie było żadnych grudek. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z każdej strony Do naczynia, w…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z topinamburem

Pokrojony w plastry por dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie Dodajemy rozdrobniony na kawałki szpinak, czekamy do momentu aż się rozmrozi i na końcu dodajemy pokrojonego topinambura Po chwili całość zalewamy mlekiem i bulionem Pod…

WIĘCEJ >