fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Migdałowy serek „feta”

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf58a0946-988f-48ee-a481-67019ba9cec1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Migdałowy serek „feta”

Przygotowanie

  • Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz.
  • Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min.
  • Wodę odlać, obrać migdały ze skórki. 
  • Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im tekstura będzie gładsza, tym lepiej.
  • Cienką bawełnianą ściereczkę lub najlepiej gazę złożyć na pół, wyłożyć nią durszlak i przełożyć na nią zmiksowaną masę. Wycisnąć masę z wody, najlepiej tak, żeby nie zostały same „wióry”, tylko żeby masa była trochę mokra.
  • Ser zostawiamy na noc w lodówce (lub 8 godz.). Na następny dzień masę formujemy na posmarowanej tłuszczem blaszce (najlepiej na macie silikonowej) w okrągły „bochenek” (pomocna może okazać się łyżeczka).
  • Pieczemy w temperaturze 100°C przez ok. 50-60 min. Ostudzony serek smarujemy oliwą z oliwek (można nawet polać większą ilością) i posypujemy tymiankiem i rozmarynem (najlepiej świeżymi, ale mogą być suszone).

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Migdał (100 g)
  • Woda (100 ml)
  • Sok z cytryny (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Rozmaryn suszony (1 g)
  • Tymianek suszony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Gaza, Lodówka, Miska, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajka w szynce na sałacie

Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…

WIĘCEJ >

Jabłka z malinami i malinowym miodem

Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne W wydrążony otwór wkładamy maliny Na górę dajemy miód Przykrywamy odciętym…

WIĘCEJ >

Zupa tajska z kurczakiem i mango

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy sok z cytryny do naczynia Dodajemy oliwę Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy Nakładamy pastę na…

WIĘCEJ >