Migdałowy serek „feta”
Migdałowy serek „feta”
Przygotowanie
- Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz.
- Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min.
- Wodę odlać, obrać migdały ze skórki.
- Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im tekstura będzie gładsza, tym lepiej.
- Cienką bawełnianą ściereczkę lub najlepiej gazę złożyć na pół, wyłożyć nią durszlak i przełożyć na nią zmiksowaną masę. Wycisnąć masę z wody, najlepiej tak, żeby nie zostały same „wióry”, tylko żeby masa była trochę mokra.
- Ser zostawiamy na noc w lodówce (lub 8 godz.). Na następny dzień masę formujemy na posmarowanej tłuszczem blaszce (najlepiej na macie silikonowej) w okrągły „bochenek” (pomocna może okazać się łyżeczka).
- Pieczemy w temperaturze 100°C przez ok. 50-60 min. Ostudzony serek smarujemy oliwą z oliwek (można nawet polać większą ilością) i posypujemy tymiankiem i rozmarynem (najlepiej świeżymi, ale mogą być suszone).
Rady dietetyka
Pamiętaj, by przeanalizować każdy składnik przepisu pod kątem aktualnej diety.
Autor
Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni
Lista składników
- 100 g migdałów
- Sok z 1 cytryny (80 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 100 ml zimnej wody
- ½ łyżeczki tymianku suszonego (2 g)
- ½ łyżeczki rozmarynu suszonego (2 g
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Blacha do pieczenia, Blender, Gaza, Miska
Podobne tematy
Pomidorowy ryż gotowany
Ryż gotujemy w garnku z wodą, solą i mlekiem kokosowym. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do garnka (gdy ryż jest jeszcze twardy). Wszystko gotujemy razem do miękkości ryżu. Co jakiś czas mieszamy i dolewamy…
WIĘCEJ >Frytki z batatów w boczku
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Każdy słupek owijamy plasterkiem boczku i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy do miękkości- 20-25…
WIĘCEJ >Chleb gryczany z pastą warzywną
Chleb posmarować pastą – 2-4 kromki (zależy od głodu) Przepisy na pastę znajdziesz w przepisach powiązanych
WIĘCEJ >