fbpx
logo
Szukaj
open close

Migdałowy serek „feta”

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf58a0946-988f-48ee-a481-67019ba9cec1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Migdałowy serek „feta”

Przygotowanie

  • Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz.
  • Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min.
  • Wodę odlać, obrać migdały ze skórki. 
  • Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im tekstura będzie gładsza, tym lepiej.
  • Cienką bawełnianą ściereczkę lub najlepiej gazę złożyć na pół, wyłożyć nią durszlak i przełożyć na nią zmiksowaną masę. Wycisnąć masę z wody, najlepiej tak, żeby nie zostały same „wióry”, tylko żeby masa była trochę mokra.
  • Ser zostawiamy na noc w lodówce (lub 8 godz.). Na następny dzień masę formujemy na posmarowanej tłuszczem blaszce (najlepiej na macie silikonowej) w okrągły „bochenek” (pomocna może okazać się łyżeczka).
  • Pieczemy w temperaturze 100°C przez ok. 50-60 min. Ostudzony serek smarujemy oliwą z oliwek (można nawet polać większą ilością) i posypujemy tymiankiem i rozmarynem (najlepiej świeżymi, ale mogą być suszone).

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Migdał (100 g)
  • Woda (100 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (20 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Rozmaryn suszony (1 g)
  • Tymianek suszony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Gaza, Lodówka, Miska, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane Przepisy

Figowe trufle czekoladowe

Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w której się moczyły (tyle ile podane w składnikach) i blendujemy na jednolitą masę Następnie dodajemy…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza z ziemniakami

Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy Następnie dolewamy tłuszcz oraz połowę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto mikserem…

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi ruskie

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku zagotowujemy wodę (ze składników) Do mąk wlewamy tłuszcz oraz połowę zagotowanej wody i zaczynamy wyrabiać…

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami

Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, goździki i jałowiec),…

WIĘCEJ >