Mus śliwkowy

Mus śliwkowy
Przygotowanie
- Śliwki kroimy na pół i wkładamy do rondla
- Do rondla dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty
- Żółtka oddzielamy od białek i wkładamy do dwóch, osobnych misek
- Zawartość rondla przenosimy do blendera i blendujemy przez ok. 1-2 minuty
- Cały czas blendując na wolnych obrotach, dodajemy po kolei pozostałe składniki (poza białkami, słodzikiem i solą) i blendujemy do momentu, aż składniki się dokładnie połączą
- Masę przenosimy do miski i wkładamy do lodówki
- Białko z solą ubijamy na niezbyt sztywną pianę
- Następnie dodajemy do piany słodzik i ubijamy na sztywno
- Pianę powoli dodajemy do masy śliwkowej i delikatnie mieszamy
- Mus przenosimy do pucharków i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia musów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Śmietana jogurtowa 10% (500 g)
- Śliwka suszona (150 g)
- Mleko krowie (125 ml)
- Jajo kurze (102 g)
- Ser twarogowy krowi (100 g)
- Woda (5 ml)
- Cukier trzcinowy (5 g)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Sól kłodawska (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.