Nadziewana papryka jalapeño
Nadziewana papryka jalapeño
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy osoloną wodę
- Do wrzącej wody wkładamy papryki i gotujemy przez ok. 2 minuty
- Następnie przenosimy papryki do miski z zimną wodą na ok. 1 minutę
- Papryki odcedzamy, przenosimy na ręcznik papierowy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Do miski wkładamy ricottę, fetę i posiekaną zieleninę, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
- Papryki nadziewamy przygotowanym farszem i owijamy szynką
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy papryki i smażymy przez ok. 4 minuty (co ok. 1 minutę obracamy na drugą stronę, tak aby szynka nabrała złotego koloru)
- Następnie przenosimy papryki na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut
- Upieczone papryki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Rady dietetyka
Na 1 porcję przypadają 2 papryki.
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych papryk.
Autor
Lista składników
- Jalapeño (240 g)
- Szynka parmeńska (120 g)
- Ser Ricotta (60 g)
- Ser feta (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Papryka faszerowana sarną
Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Następnie dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Z papryki odcinamy czapeczkę, czyli plaster…
WIĘCEJ >Papryka z wołowiną i mozzarellą
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy nasiona Na papier kładziemy połówki papryki i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut Na patelni…
WIĘCEJ >Papryki faszerowane mięsem i fetą
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Papryki dokładnie myjemy, odcinamy „czapeczki”, czyli plastry od strony ogonka o grubości ok. 0,5-1 cm i wydrążamy gniazda nasienne Wszystkie papryki przyprawiamy…
WIĘCEJ >Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię i podsmażamy 3 minuty Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, przyprawiamy solą i pieprzem Odcinamy górną…
WIĘCEJ >