Paluszki z indyka w ziołowej panierce
Paluszki z indyka w ziołowej panierce
Przygotowanie
- Mięso kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 10 cm
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy bułkę tartą, skórkę z cytryny, oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Do osobnej miski wybijamy jaja, dolewamy wodę i lekko roztrzepujemy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Mięso obtaczamy w jaju i bułce tartej, a następnie przenosimy na papier
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Usmażone mięso przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z użyciem mięsa z indyka.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (500 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Woda (15 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Cytryna – skórka (6 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet z kiełbasą
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy ze szczyptą soli. Masło rozgrzewamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę. Na podsmażoną kiełbasę wlewamy masę jajeczną i czekamy aż jajko się zetnie (możemy obrócić omlet…
WIĘCEJ >Dorsz w mleku kokosowym na warzywach
Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy warzywa Smażymy ok. 5 minut z każdej strony i zalewamy mlekiem kokosowym Lekko solimy, na wierzch kładziemy rybę. Przykrywamy pokrywką i…
WIĘCEJ >Energetyczne kulki migdałowe
Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do robota kuchennego wrzucamy wszystkie składniki (poza czekoladą), włączamy funkcję pulsowania i miksujemy tylko do momentu połączenia się składników Następnie dodajemy czekoladę i dalej miksujemy z funkcją pulsowania do czasu,…
WIĘCEJ >Kasza gryczana z pieczarkami
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pieczarki i podsmażamy…
WIĘCEJ >