fbpx
logo
Szukaj
open close

Paluszki z indyka w ziołowej panierce

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf98b4605-3a2c-481a-ad27-20d28658c1d5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Paluszki z indyka w ziołowej panierce

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 10 cm
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy bułkę tartą, skórkę z cytryny, oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dolewamy wodę i lekko roztrzepujemy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Mięso obtaczamy w jaju i bułce tartej, a następnie przenosimy na papier
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z użyciem mięsa z indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (500 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Woda (15 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet z kiełbasą

Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy ze szczyptą soli. Masło rozgrzewamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę. Na podsmażoną kiełbasę wlewamy masę jajeczną i czekamy aż jajko się zetnie (możemy obrócić omlet…

WIĘCEJ >

Dorsz w mleku kokosowym na warzywach

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy warzywa Smażymy ok. 5 minut z każdej strony i zalewamy mlekiem kokosowym Lekko solimy, na wierzch kładziemy rybę. Przykrywamy pokrywką i…

WIĘCEJ >

Energetyczne kulki migdałowe

Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do robota kuchennego wrzucamy wszystkie składniki (poza czekoladą), włączamy funkcję pulsowania i miksujemy tylko do momentu połączenia się składników Następnie dodajemy czekoladę i dalej miksujemy z funkcją pulsowania do czasu,…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z pieczarkami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pieczarki i podsmażamy…

WIĘCEJ >