fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Paluszki z indyka w ziołowej panierce

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-42
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Paluszki z indyka w ziołowej panierce

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 10 cm
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy bułkę tartą, skórkę z cytryny, oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dolewamy wodę i lekko roztrzepujemy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Mięso obtaczamy w jaju i bułce tartej, a następnie przenosimy na papier
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z użyciem mięsa z indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (500 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Woda (15 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso  Zasmażamy przez 5 min Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min Dodajemy przecier / koncentrat…

WIĘCEJ >

Wegański rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…

WIĘCEJ >

Ryba z patelni po tajsku

Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy sos chili, sos sojowy oraz sok z limonki i gotujemy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i…

WIĘCEJ >

Kefir z owocami

Do szklanki wrzucamy owoce i zalewamy kefirem

WIĘCEJ >