Cannelloni z indykiem i szpinakiem
Cannelloni z indykiem i szpinakiem
Przygotowanie
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- 1/4 ilości zieleniny (bazylii) siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy mięso i smażymy całość przez ok. 8-10 minut (do momentu, aż mięso przestanie być surowe)
- Dodajemy szpinak i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy połowę sosu, mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut
- Ściągamy patelnię z ognia i odstawiamy do ostygnięcia
- Dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Nadzienie nakładamy w poprzek płatów lasagne i zawijamy w rulony, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym
- Wierzch polewamy pozostałym sosem i posypujemy połową sera
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową sera oraz dekorujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Passata pomidorowa (400 g)
- Indyk mięso mielone (300 g)
- Szpinak (300 g)
- Makaron Lasagne (300 g)
- Cebula (105 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Bazylia (świeża) (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki bananowe z sosem malinowym
Placki bananowe Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki Dodać jajko Miksować przez 15 sekund blenderem Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej…
WIĘCEJ >Szpinak pieczony w papryce
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak przez 5 minut. Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i białe włókniste części. Połówki układamy w naczyniu żaroodpornym. Do szpinaku dodajemy płatki drożdżowe…
WIĘCEJ >Zupa rybna
Rybę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy masło klarowane Rybę wraz z pokrojonymi w połówki pomidorami podsmażamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, szczypiorek i przyprawy Po dwóch minutach dolewamy wodę i zmniejszamy ogień Wszystko gotujemy…
WIĘCEJ >Ziemniaczana sówka
Placki ziemniaczane Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnych oczkach do miski i odstawiamy na ok. 5 minut Po tym czasie odlewamy i odciskamy nadmiar płynu z ziemniaków Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski…
WIĘCEJ >