Cannelloni z indykiem i szpinakiem
Cannelloni z indykiem i szpinakiem
Przygotowanie
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- 1/4 ilości zieleniny (bazylii) siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy mięso i smażymy całość przez ok. 8-10 minut (do momentu, aż mięso przestanie być surowe)
- Dodajemy szpinak i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy połowę sosu, mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut
- Ściągamy patelnię z ognia i odstawiamy do ostygnięcia
- Dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Nadzienie nakładamy w poprzek płatów lasagne i zawijamy w rulony, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym
- Wierzch polewamy pozostałym sosem i posypujemy połową sera
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową sera oraz dekorujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Passata pomidorowa (400 g)
- Indyk mięso mielone (300 g)
- Szpinak (300 g)
- Makaron Lasagne (300 g)
- Cebula (105 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Bazylia (świeża) (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Figowe trufle czekoladowe
Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w której się moczyły (tyle ile podane w składnikach) i blendujemy na jednolitą masę Następnie dodajemy…
WIĘCEJ >Bezglutenowa pizza z ziemniakami
Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy Następnie dolewamy tłuszcz oraz połowę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto mikserem…
WIĘCEJ >Bezglutenowe pierogi ruskie
Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku zagotowujemy wodę (ze składników) Do mąk wlewamy tłuszcz oraz połowę zagotowanej wody i zaczynamy wyrabiać…
WIĘCEJ >Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami
Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, goździki i jałowiec),…
WIĘCEJ >