Panierowane kotlety jagnięce
Panierowane kotlety jagnięce
Przygotowanie
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem
- Mięso kroimy na kotlety
- Przygotowujemy trzy miski – do jednej miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy, do drugiej wybijamy jaja, dolewamy wodę i lekko roztrzepujemy, a do trzeciej (miski z serem) wsypujemy bułkę tartą i mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Mięso panierujemy w kolejności podanych misek
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
- Usmażone kotlety przenosimy na blachę, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina udziec (1200 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Woda (15 ml)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.