Pasta z bakłażana
Pasta z bakłażana
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier kładziemy bakłażany i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (pieczemy do momentu, aż skórka zacznie robić się brązowa i pękać)
- Wyciągamy bakłażana z piekarnika, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 5 minut
- Następnie obieramy bakłażana ze skóry, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej pasty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, warzywnych past.
Autor
Lista składników
- Pomidor (300 g)
- Bakłażan (240 g)
- Cebula (105 g)
- Czosnek (20 g)
- Sok z cytryny (9 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Zioła prowansalskie (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sos miętowy
Mleko kokosowe podgrzewamy z pastą kokosową do jej rozpuszczenia. Imbir kroimy jak najdrobniej, lub ścieramy na tarce i dodajemy do mleka. Całość blendujemy z miętą i solą. Sos świetnie pasuje do pieczonego mięsa i warzyw.
WIĘCEJ >Dżem z dyni
Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy) Miksujemy blenderem…
WIĘCEJ >Sałatka z boczkiem wędzonym i prażonym słonecznikiem
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wsypujemy pestki słonecznika i prażymy na lekko złocisty kolor Następnie przenosimy pestki do miski Na patelnię kładziemy plastry boczku i smażymy przez ok. 6-7 minut, tak aby były chrupiące Pomidora kroimy…
WIĘCEJ >Filety z combra jagnięcego
Mięso kroimy na filety Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy sos pomidorowy, sok z cytryny oraz przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i dokładnie mieszamy Do marynaty wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy, a…
WIĘCEJ >