fbpx
logo
Szukaj
open close

Piccata z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd1a6363e-31d8-4109-81aa-d175c39a0bd9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Piccata z kurczaka

Przygotowanie

  • Mięso rozbijamy na grubość ok. 5-6 mm i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej mięso z każdej strony
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10 minut z każdej strony (do momentu, aż mięso będzie miało złotobrązowy kolor)
  • Po tym czasie przenosimy mięso na talerz
  • Zmniejszamy ogień i na ta samą patelnię wrzucamy kapary, wlewamy wino i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aby zeskrobać przypieczone resztki kurczaka
  • Następnie ściągamy patelnię z kuchenki i otrzymanym sosem polewamy mięso

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (270 g)
  • Wino białe wytrawne (60 ml)
  • Masło (45 g)
  • Mąka kukurydziana (30 g)
  • Kapary (20 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Patelnia, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałata z truskawkami i camembertem

Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…

WIĘCEJ >

Udka curry

Rozgrzewamy na patelni masło, dorzucamy przyprawę curry, mięso i pokrojoną w słupki paprykę. Co jakiś czas obracamy udka i paprykę, a po 10 minutach przekładamy zawartość patelni do wolnowaru. Zalewamy mięso i warzywa wodą w…

WIĘCEJ >

Mięso mielone z indyka

Szczypiorek drobno siekamy Patelnię smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy Na patelnię wrzucamy szczypiorek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 3-4 minuty, cały czas mieszając, aby mięso nie połączyło się w…

WIĘCEJ >

Stir-fried pak choi

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Pak choi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wraz ze szczyptą soli. Smażymy kapustę przez 2 minuty, a następnie wbijamy na patelnię jajka i energicznie mieszamy. Trzymamy całość…

WIĘCEJ >