Piccata z kurczaka
Piccata z kurczaka
Przygotowanie
- Mięso rozbijamy na grubość ok. 5-6 mm i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem)
- Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej mięso z każdej strony
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10 minut z każdej strony (do momentu, aż mięso będzie miało złotobrązowy kolor)
- Po tym czasie przenosimy mięso na talerz
- Zmniejszamy ogień i na ta samą patelnię wrzucamy kapary, wlewamy wino i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aby zeskrobać przypieczone resztki kurczaka
- Następnie ściągamy patelnię z kuchenki i otrzymanym sosem polewamy mięso
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (270 g)
- Wino białe wytrawne (60 ml)
- Masło (45 g)
- Mąka kukurydziana (30 g)
- Kapary (20 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.