Piccata z kurczaka
Piccata z kurczaka
Przygotowanie
- Mięso rozbijamy na grubość ok. 5-6 mm i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem)
- Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej mięso z każdej strony
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10 minut z każdej strony (do momentu, aż mięso będzie miało złotobrązowy kolor)
- Po tym czasie przenosimy mięso na talerz
- Zmniejszamy ogień i na ta samą patelnię wrzucamy kapary, wlewamy wino i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aby zeskrobać przypieczone resztki kurczaka
- Następnie ściągamy patelnię z kuchenki i otrzymanym sosem polewamy mięso
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (270 g)
- Wino białe wytrawne (60 ml)
- Masło (45 g)
- Mąka kukurydziana (30 g)
- Kapary (20 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Mleko kokosowe – własnej roboty
Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…
WIĘCEJ >Indyk z grzybami
Grzyby kroimy na małe kawałki, a indyka w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone borowiki i mięso. Podlewamy mlekiem kokosowym i dusimy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem….
WIĘCEJ >Frittata warzywna
Pomidora kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Ser kroimy na kawałki (lub ścieramy na grubych oczkach tarki) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Do miski wybijamy jaja, dolewamy odrobinę wody i ubijamy Pomidora, oliwki,…
WIĘCEJ >Rosół z makaronem Konjac
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…
WIĘCEJ >