fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczeń wołowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce539b8cb-771d-478f-a5a9-e53f332528fd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczeń wołowa

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy z kości i błon
  • Następnie mięso lekko rozbijamy, nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem) i smarujemy tłuszczem (oliwą) oraz sokiem z cytryny
  • Następnie wkładamy mięso do szklanego naczynia, posypujemy cebulą, przyciskamy deską, kładziemy obciążnik np. miskę z wodą i wkładamy do lodówki na min. 3 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C
  • Mięso oprószamy mąką
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec)
  • Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony, po czym przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso wytworzonym sosem)
  • Mięso kroimy w plastry i układamy na talerzach
  • Opcjonalnie możemy podawać mięso z kaszą i z sosem z pieczenia

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczeni.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina rostbef (1000 g)
  • Cebula (210 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka gryczana z makrelą

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem

Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie pieczarkowym z ryżem

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i mieszamy Mięso przenosimy do miski z mieszanką tłuszczu i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >