fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczeń wołowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce539b8cb-771d-478f-a5a9-e53f332528fd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczeń wołowa

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy z kości i błon
  • Następnie mięso lekko rozbijamy, nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem) i smarujemy tłuszczem (oliwą) oraz sokiem z cytryny
  • Następnie wkładamy mięso do szklanego naczynia, posypujemy cebulą, przyciskamy deską, kładziemy obciążnik np. miskę z wodą i wkładamy do lodówki na min. 3 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C
  • Mięso oprószamy mąką
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec)
  • Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony, po czym przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso wytworzonym sosem)
  • Mięso kroimy w plastry i układamy na talerzach
  • Opcjonalnie możemy podawać mięso z kaszą i z sosem z pieczenia

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczeni.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina rostbef (1000 g)
  • Cebula (210 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Grillowany kurczak po tajsku

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dodajemy przyprawy (pieprz), cukier oraz sos sojowy i całość dokładnie blendujemy Mięso…

WIĘCEJ >

Kotlety wieprzowe z warzywami

Marchew z cebulą obieramy i kroimy w plasterki Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na pół Cukinię kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy Następnie oprószamy mięso…

WIĘCEJ >

Warzywa duszone na oleju kokosowym z wędzoną makrelą

Makrelę obrać ze skóry i ości Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w plastry lub słupki Cykorię przekroić na pół Rzodkiewki oczyścić i pokroić w plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy 3-4…

WIĘCEJ >

Wołowina z grilla

Mięso kroimy na kotlety i rozbijamy na grubość ok. 4 cm Czosnek obieramy i zgniatamy Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, mieszamy i wkładamy do lodówki na min. 4 godz. (możemy marynować nawet 24 godz.) Po…

WIĘCEJ >