fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczeń wołowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce539b8cb-771d-478f-a5a9-e53f332528fd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczeń wołowa

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy z kości i błon
  • Następnie mięso lekko rozbijamy, nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem) i smarujemy tłuszczem (oliwą) oraz sokiem z cytryny
  • Następnie wkładamy mięso do szklanego naczynia, posypujemy cebulą, przyciskamy deską, kładziemy obciążnik np. miskę z wodą i wkładamy do lodówki na min. 3 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C
  • Mięso oprószamy mąką
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec)
  • Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony, po czym przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso wytworzonym sosem)
  • Mięso kroimy w plastry i układamy na talerzach
  • Opcjonalnie możemy podawać mięso z kaszą i z sosem z pieczenia

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczeni.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina rostbef (1000 g)
  • Cebula (210 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Soczysta pieczeń wieprzowa z miodem

Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami Następnie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego, (…)

WIĘCEJ >

Faszerowana pieczeń wieprzowa

Połowę tłuszczu mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawami (cząbrem, majerankiem, papryką, połową soli i pieprzu) i posiekaną zieleniną (natką) Mięso (…)

WIĘCEJ >

Angielska pieczeń wołowa

Marchewki z pasternakami obieramy i kroimy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/4 ilości masła i oliwę) Kładziemy mięso i (…)

WIĘCEJ >

Pieczeń wołowa duszona z warzywami i grzybami

Mięso oczyszczamy i kroimy na kawałki w poprzek włókien Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry (…)

WIĘCEJ >

Pieczeń ze schabu z wolnowaru z puree z dyni

Pieczeń: Schab solimy, pieprzymy Marchew, pietruszkę, 1 cebulę obieramy Kroimy w plastry lub w kawałki i kładziemy na dnie wolnowaru (…)

WIĘCEJ >