Pieczeń wołowa
Pieczeń wołowa
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy z kości i błon
- Następnie mięso lekko rozbijamy, nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem) i smarujemy tłuszczem (oliwą) oraz sokiem z cytryny
- Następnie wkładamy mięso do szklanego naczynia, posypujemy cebulą, przyciskamy deską, kładziemy obciążnik np. miskę z wodą i wkładamy do lodówki na min. 3 godz. (a najlepiej na całą noc)
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C
- Mięso oprószamy mąką
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec)
- Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony, po czym przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso wytworzonym sosem)
- Mięso kroimy w plastry i układamy na talerzach
- Opcjonalnie możemy podawać mięso z kaszą i z sosem z pieczenia
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczeni.
Autor
Lista składników
- Wołowina rostbef (1000 g)
- Cebula (210 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Majeranek suszony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka gryczana z makrelą
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem
Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry
WIĘCEJ >Kurczak w sosie pieczarkowym z ryżem
Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i mieszamy Mięso przenosimy do miski z mieszanką tłuszczu i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >