Pieczona cebula z roszponką
Pieczona cebula z roszponką
Przygotowanie
Pieczona cebula z roszponką
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki i rozdzielamy na pierścienie
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem
- Na papierze układamy cebulę i posypujemy cukrem
- Następnie wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut (pieczemy do momentu, aż cebula się zarumieni i będzie lekko chrupiąca)
- Roszponkę oczyszczamy
- Buraki kroimy w cienkie plasterki
- Na talerzu układamy roszponkę, buraki i cebulę, a następnie całość polewamy sosem
Winegret
- Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cebulą.
Autor
Lista składników
Pieczona cebula z roszponką
- Cebula (210 g)
- Sałata roszponka (100 g)
- Burak ugotowany (50 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
Winegret
- Ocet winny (10 ml)
- Woda (10 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.