Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze
Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu
- Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy
- Smażymy 3 min z każdej strony na średnim ogniu
- Przekładamy mięso na naczynie żaroodporne
- Pieczemy 10 min
Warzywa duszone:
- Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paski
- Selera kroimy w cienkie ukośne plastry
- Imbir drobno kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pokrojone warzywa
- Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy imbir
- Smażymy 3-4 minuty
- Przykrywamy pokrywką
- Dusimy 2-3 min
Autor
Lista składników
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Babka pomarańczowo – kokosowa
Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…
WIĘCEJ >Bitki wołowe z pure z batata
Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryła mięso Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy…
WIĘCEJ >Salsa meksykańska
Warzywa kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przyprawami i polewamy sokiem z cytryny.
WIĘCEJ >Wędzona szynka na świeżym szpinaku
Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…
WIĘCEJ >