Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze
Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu
- Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy
- Smażymy 3 min z każdej strony na średnim ogniu
- Przekładamy mięso na naczynie żaroodporne
- Pieczemy 10 min
Warzywa duszone:
- Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paski
- Selera kroimy w cienkie ukośne plastry
- Imbir drobno kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pokrojone warzywa
- Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy imbir
- Smażymy 3-4 minuty
- Przykrywamy pokrywką
- Dusimy 2-3 min
Autor
Lista składników
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wegański rosół z makaronem Konjac
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…
WIĘCEJ >Siekany stek z sarny z sosem figowym
Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy) Wyrabiamy ręką na jednolitą masę Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka Kładziemy go na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu (bez tłuszczu) Po chwili dodajemy tłuszcz na patelnię Smażymy…
WIĘCEJ >Grillowane warzywa z sosem chili
Chili drobno siekamy Batat obieramy i kroimy w cienkie plastry Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie plastry Paprykę kroimy w słupki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy bataty i smażymy przez ok. 5 minut z każdej…
WIĘCEJ >Kotleciki wieprzowe
Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką
WIĘCEJ >