fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczona sarnina

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caa5e0e66-d6e8-4efa-8b17-c542e7d69698
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczona sarnina

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Marchewki obieramy i kroimy w skośne plasterki
  • Seler drobno kroimy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę, marchewkę i seler, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut (do miękkości warzyw)
  • Dolewamy wino, sok z cytryny i wodę, dodajemy zieleninę i przyprawy (liście laurowe i pieprz ziarnisty), mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut
  • Po tym czasie ściągamy garnek z kuchenki i odkładamy do wystudzenia
  • Mięso wkładamy do naczynia, polewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 1-2 dni (od czasu do czasu mieszamy)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z marynaty i odkładamy na ok. 2 godz. przed pieczeniem
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
  • Mięso wkładamy do brytfanny, a następnie do piekarnika na ok. 10 minut
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 1,5-2 godz.
  • W tym czasie pozostałą marynatę zagotowujemy na średnim ogniu i gotujemy przez ok. 45 minut (do momentu, aż jej objętość zmniejszy się do 1/4)
  • Dolewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10-12 minut (do momentu, aż sos zacznie gęstnieć)
  • Wyłączamy kuchenkę, marynatę przestudzamy do letniej temp., dodajemy tłuszcz (olej lniany) oraz przyprawy (pieprz) i mieszamy
  • Z sosu usuwamy przyprawy (liście laurowe)
  • Mięso studzimy, kroimy w plastry i układamy na talerzach, po czym polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z sarniną.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 9
Trudność: Trudny

Lista składników

  • Sarnina udziec (2250 g)
  • Woda (1000 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (750 ml)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Cebula (210 g)
  • Marchew (135 g)
  • Sok z cytryny (bio) (125 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (55 ml)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Olej lniany nierafinowany (30 ml)
  • Pieprz ziarnisty (12 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Naczynie płaskie, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Risotto z kaszy jaglanej z krewetkami

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę oliwy) Dolewamy odrobinę wody, wrzucamy cebulę i dusimy przez ok. 3-4 minuty Czosnek obieramy, 2/3 ilości przeciskamy przez praskę, wrzucamy na patelnię i dusimy…

WIĘCEJ >

Kurczak z warzywami w cieście

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Seler kroimy na kawałki Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por, seler oraz pieczarki i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Kociołek z wołowiną i warzywami

Ziemniaki obieramy i kroimy na pół Marchew obieramy i kroimy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki Seler kroimy na kawałki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Mięso kroimy w kostkę, a następnie…

WIĘCEJ >

Indyjska sałatka z kurczakiem

Mięso obieramy ze skóry i tłuszczu, wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy (curry), dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż mięso się ugotuję) Następnie mięso odcedzamy i odkładamy do…

WIĘCEJ >