fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony kokosowy dorsz

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce5bb83e2-8d85-4b1c-b211-202cf3902ae9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony kokosowy dorsz

Przygotowanie

  • Każdy filet z ryby powinien ważyć ok. 140 g
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Rybę dokładnie oczyszczamy (usuwamy ości), osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Orzechy mielimy (np. w młynku) i przesypujemy do miski
  • Do miski z orzechami wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy
  • Każdy kawałek ryby obtaczamy z obu stron w mieszance orzechowo-kokosowej i przenosimy na papier
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
  • Rybę smarujemy tłuszczem i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 11-13 minut (pieczemy do momentu, aż panierka nabierze złotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (560 g)
  • Wiórki kokosowe (90 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Orzech laskowy (30 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Młynek elektryczny, Papier do pieczenia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Potrawka z dorsza w pomidorach

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w piórka Paprykę kroimy w kostkę Rybę kroimy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Sandacz na purée z kalafiora

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny (…)

WIĘCEJ >

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok. Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a (…)

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

Rybę solimy i pieprzymy Kładziemy na naczyniu żaroodpornym Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni (…)

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie (…)

WIĘCEJ >