fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony kurczak z nadzieniem chlebowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cadbf309d-cb73-4b70-a93d-a1966e3900c3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak z nadzieniem chlebowym

Przygotowanie

  • Cytryny dokładnie szorujemy i kroimy na pół
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Szynkę kroimy w grubą kostkę
  • Chleb kroimy w kostkę (najlepszy będzie z dnia poprzedniego)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny, po czym wkładamy połówki cytryn do wnętrza
  • Nogi kurczaka związujemy nicią kuchenną i kładziemy na blachę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy szynkę i smażymy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż zacznie robić się chrupiąca)
  • Dodajemy czosnek, chleb i przyprawy (zioła prowansalskie), dolewamy bulion i mieszamy
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozkładamy
  • Kurczaka wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 90 minut
  • Po tym czasie nakłuwamy kurczaka i sprawdzamy, czy wypływa z niego sok – jeśli tak, wyciągamy kurczaka z piekarnika i odstawiamy na ok. 15 minut
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 160-170 st. C i wkładamy naczynie żaroodporne na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz posypać z wierzchu kolorowym pieprzem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1600 g)
  • Cytryna (160 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (150 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Bulion mięsny (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Zioła prowansalskie (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki z jagnięciny i cebuli

Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm i przenosimy do miski Dolewamy sok z cytryny i wino, dodajemy czosnek oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy…

WIĘCEJ >

Dżem z dyni

Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy) Miksujemy blenderem…

WIĘCEJ >

Portobello z jajem i boczkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z pieczarek odcinamy nóżki i wydrążamy środek Następnie kładziemy pieczarki na papier (spodem do góry), skrapiamy tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami Do pieczarek…

WIĘCEJ >

Pieczony, ziołowy boczek

Boczek doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C i pieczemy boczek przez około 35 minut W międzyczasie robimy sałatkę….

WIĘCEJ >