Pieczony kurczak z nadzieniem chlebowym
Pieczony kurczak z nadzieniem chlebowym
Przygotowanie
- Cytryny dokładnie szorujemy i kroimy na pół
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Szynkę kroimy w grubą kostkę
- Chleb kroimy w kostkę (najlepszy będzie z dnia poprzedniego)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny, po czym wkładamy połówki cytryn do wnętrza
- Nogi kurczaka związujemy nicią kuchenną i kładziemy na blachę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy szynkę i smażymy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż zacznie robić się chrupiąca)
- Dodajemy czosnek, chleb i przyprawy (zioła prowansalskie), dolewamy bulion i mieszamy
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozkładamy
- Kurczaka wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 90 minut
- Po tym czasie nakłuwamy kurczaka i sprawdzamy, czy wypływa z niego sok – jeśli tak, wyciągamy kurczaka z piekarnika i odstawiamy na ok. 15 minut
- Temp. piekarnika zmniejszamy do 160-170 st. C i wkładamy naczynie żaroodporne na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Kurczaka możesz posypać z wierzchu kolorowym pieprzem.
Autor
Lista składników
- Kurczak tuszka (1600 g)
- Cytryna (160 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (150 g)
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Bulion mięsny (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Zioła prowansalskie (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pomidorowe udka kurczaka z ziołami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki kroimy na pół Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy udka i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego Na gorącą patelnię…
WIĘCEJ >Kanapki dziecięce – sówka i króliczek
Z szynki wycinamy mały trójkąt, tak aby z plastra powstał kształt sówki Z sera żółtego wycinamy kółka i trójkąciki Ogórka kroimy na plastry, na słupki i wycinamy kawałki w kształcie skrzydeł Z rzodkiewki wycinamy kawałki…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i orzechami laskowymi
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi orzechami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy
WIĘCEJ >Carpaccio z łososia i z rzodkiewki
Na talerzu układamy naprzemiennie plastry łososia razem z plastrami awokado i rzodkiewki, polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i oleju MCT
WIĘCEJ >