Pieczony kurczak z nadzieniem chlebowym
Pieczony kurczak z nadzieniem chlebowym
Przygotowanie
- Cytryny dokładnie szorujemy i kroimy na pół
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Szynkę kroimy w grubą kostkę
- Chleb kroimy w kostkę (najlepszy będzie z dnia poprzedniego)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny, po czym wkładamy połówki cytryn do wnętrza
- Nogi kurczaka związujemy nicią kuchenną i kładziemy na blachę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy szynkę i smażymy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż zacznie robić się chrupiąca)
- Dodajemy czosnek, chleb i przyprawy (zioła prowansalskie), dolewamy bulion i mieszamy
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozkładamy
- Kurczaka wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 90 minut
- Po tym czasie nakłuwamy kurczaka i sprawdzamy, czy wypływa z niego sok – jeśli tak, wyciągamy kurczaka z piekarnika i odstawiamy na ok. 15 minut
- Temp. piekarnika zmniejszamy do 160-170 st. C i wkładamy naczynie żaroodporne na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Kurczaka możesz posypać z wierzchu kolorowym pieprzem.
Autor
Lista składników
- Kurczak tuszka (1600 g)
- Cytryna (160 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (150 g)
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Bulion mięsny (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Zioła prowansalskie (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak z parmezanem
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie…
WIĘCEJ >Kurczak curry ze smażonymi bananami
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut…
WIĘCEJ >Kurczak duszony z warzywami
Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Udka z kurczaka obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć do zezłocenia udka z kurczaka (mają…
WIĘCEJ >