fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony kurczak z nadzieniem chlebowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cadbf309d-cb73-4b70-a93d-a1966e3900c3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony kurczak z nadzieniem chlebowym

Przygotowanie

  • Cytryny dokładnie szorujemy i kroimy na pół
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Szynkę kroimy w grubą kostkę
  • Chleb kroimy w kostkę (najlepszy będzie z dnia poprzedniego)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny, po czym wkładamy połówki cytryn do wnętrza
  • Nogi kurczaka związujemy nicią kuchenną i kładziemy na blachę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy szynkę i smażymy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż zacznie robić się chrupiąca)
  • Dodajemy czosnek, chleb i przyprawy (zioła prowansalskie), dolewamy bulion i mieszamy
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozkładamy
  • Kurczaka wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 90 minut
  • Po tym czasie nakłuwamy kurczaka i sprawdzamy, czy wypływa z niego sok – jeśli tak, wyciągamy kurczaka z piekarnika i odstawiamy na ok. 15 minut
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 160-170 st. C i wkładamy naczynie żaroodporne na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz posypać z wierzchu kolorowym pieprzem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1600 g)
  • Cytryna (160 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (150 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Bulion mięsny (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Zioła prowansalskie (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry ze smażonymi bananami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Kurczak duszony z warzywami

Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Udka z kurczaka (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >