Pieczony łosoś
Pieczony łosoś
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Rybę kładziemy na papier, posypujemy przyprawami (solą i pieprzem), skrapiamy syropem i układamy plasterki cytryny
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15-18 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.
Autor
Lista składników
- Łosoś atlantycki (świeży) (360 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Syrop klonowy (10 g)
- Cytryna (80 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sos miętowy
Mleko kokosowe podgrzewamy z pastą kokosową do jej rozpuszczenia. Imbir kroimy jak najdrobniej, lub ścieramy na tarce i dodajemy do mleka. Całość blendujemy z miętą i solą. Sos świetnie pasuje do pieczonego mięsa i warzyw.
WIĘCEJ >Makaron ze świeżą bazylią, pomidorami i cukinią
Cukinię kroimy w kostkę (końcówki odcinamy) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cukinię oraz pomidory i smażymy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż pomidory popękają) Zieleninę…
WIĘCEJ >Ratatouille
Warzywa kroimy w cienkie plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do naczynia żaroodpornego wylewamy pomidory, a na nich układamy na przemian plastry warzyw tak, aby lekko zachodziły na siebie Warzywa posypujemy przyprawami (solą,…
WIĘCEJ >Pasta jajeczna
Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną Po chwili obieramy ze skorupki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, dodajemy…
WIĘCEJ >