fbpx
logo
Szukaj
open close

Łosoś zapiekany z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c71d660c1-020b-4c6f-81f4-daf23be064f7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Łosoś zapiekany z pieczarkami

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół
  • Na patelnię wlewamy mleko, dodajemy zieleninę i mieszamy
  • Gdy mleko będzie gorące – dodajemy rybę, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Następnie przenosimy rybę do miski (sos z patelni zostawiamy) i rozdrabiamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z pieczarkami i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mąkę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Ściągamy rondel z ognia i cały czas mieszając wlewamy sos mleczny
  • Stawiamy rondel z powrotem na ogniu i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Dodajemy rybę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Łososia nakładamy do kokilek
  • Każdy arkusz ciasta składamy dwa razy na pół, wycinamy z niego kółko i przykrywamy kokilki
  • Kokilki wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Łosoś atlantycki (świeży) (200 g)
  • Sałata karbowana (70 g)
  • Pomidor koktajlowy (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Łosoś na kremowym szpinaku

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Łososia przyprawiamy z każdej strony, kładziemy na papier (…)

WIĘCEJ >

Łosoś grillowany z warzywami

Zieleninę siekamy Łososia kładziemy na talerzu i polewamy tłuszczem oraz sokiem z cytryny, smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypujemy (…)

WIĘCEJ >

Łosoś na szparagach

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Ze szparagów odcinamy końcówki Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wykładamy szparagi (…)

WIĘCEJ >

Łosoś wędzony na szpinaku

Pomidorki kroimy na pół Na talerzu układamy szpinak oraz pomidorki, całość skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami, a na wierzch kładziemy (…)

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek (…)

WIĘCEJ >