Łosoś zapiekany z pieczarkami
Łosoś zapiekany z pieczarkami
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół
- Na patelnię wlewamy mleko, dodajemy zieleninę i mieszamy
- Gdy mleko będzie gorące – dodajemy rybę, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut
- Następnie przenosimy rybę do miski (sos z patelni zostawiamy) i rozdrabiamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z pieczarkami i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy mąkę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Ściągamy rondel z ognia i cały czas mieszając wlewamy sos mleczny
- Stawiamy rondel z powrotem na ogniu i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
- Dodajemy rybę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
- Łososia nakładamy do kokilek
- Każdy arkusz ciasta składamy dwa razy na pół, wycinamy z niego kółko i przykrywamy kokilki
- Kokilki wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.
Autor
Lista składników
- Łosoś atlantycki (świeży) (400 g)
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Pieczarka (świeża) (200 g)
- Ciasto Filo (180 g)
- Cebula (105 g)
- Masło (50 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Estragon (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jajka zapiekane w awokado
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Awokado obieramy ze skóry Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało Lekko solimy i…
WIĘCEJ >Chrupiące skrzydełka
Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…
WIĘCEJ >Sałata z owocami morza
Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę Pomidorki kroimy na…
WIĘCEJ >Sandacz, ziemniaki, brokuł
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy rybę, polewamy tłuszczem,…
WIĘCEJ >