fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Łosoś zapiekany z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-228
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Łosoś zapiekany z pieczarkami

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół
  • Na patelnię wlewamy mleko, dodajemy zieleninę i mieszamy
  • Gdy mleko będzie gorące – dodajemy rybę, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Następnie przenosimy rybę do miski (sos z patelni zostawiamy) i rozdrabiamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z pieczarkami i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mąkę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Ściągamy rondel z ognia i cały czas mieszając wlewamy sos mleczny
  • Stawiamy rondel z powrotem na ogniu i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Dodajemy rybę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Łososia nakładamy do kokilek
  • Każdy arkusz ciasta składamy dwa razy na pół, wycinamy z niego kółko i przykrywamy kokilki
  • Kokilki wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś atlantycki (świeży) (400 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Ciasto Filo (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Estragon (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajka zapiekane w awokado

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Awokado obieramy ze skóry Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało Lekko solimy i…

WIĘCEJ >

Chrupiące skrzydełka

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…

WIĘCEJ >

Sałata z owocami morza

Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę Pomidorki kroimy na…

WIĘCEJ >

Sandacz, ziemniaki, brokuł

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy rybę, polewamy tłuszczem,…

WIĘCEJ >