fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Łosoś zapiekany z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-228
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Łosoś zapiekany z pieczarkami

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół
  • Na patelnię wlewamy mleko, dodajemy zieleninę i mieszamy
  • Gdy mleko będzie gorące – dodajemy rybę, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Następnie przenosimy rybę do miski (sos z patelni zostawiamy) i rozdrabiamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z pieczarkami i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mąkę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Ściągamy rondel z ognia i cały czas mieszając wlewamy sos mleczny
  • Stawiamy rondel z powrotem na ogniu i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Dodajemy rybę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Łososia nakładamy do kokilek
  • Każdy arkusz ciasta składamy dwa razy na pół, wycinamy z niego kółko i przykrywamy kokilki
  • Kokilki wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś atlantycki (świeży) (400 g)
  • Mleko krowie (300 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Ciasto Filo (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Estragon (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Seler i papryki kroimy w kostkę Cebulę…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – lisek

Na kromkę chleba kładziemy ser i razem wycinamy kawałek na kształt głowy liska Jabłko obieramy i kroimy na kawałki (uszy i pyszczek) Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki (uszy i nosek) Wszystkie składniki…

WIĘCEJ >

Ziemniaki z ziołami i papryką

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki Chili drobno siekamy Papryki kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy ziemniaki, posypujemy przyprawami (kurkumą i kminem) i mieszamy, tak aby ziemniaki równomiernie pokryły się…

WIĘCEJ >

Jajo na miękko, szynka parmeńska, szparagi

Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na miękko) Następnie jajo odcedzamy,…

WIĘCEJ >