fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony łosoś z brokułami i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c19446a53-4096-48d7-9a72-f41705bdf95b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony łosoś z brokułami i pieczarkami

Przygotowanie

  • Każdy filet powinien ważyć ok. 150 g
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
  • Rozgrzewamy patelnię teflonową i posypujemy ją przyprawami (solą i pieprzem)
  • Następnie kładziemy na patelnię rybę i smażymy przez ok. 0,5 minuty z każdej strony
  • Rybę kładziemy skórą do dołu i wkładamy patelnię do piekarnika na ok. 7-8 minut
  • Szalotki drobno siekamy i wrzucamy na teflonową patelnię
  • Dodajemy zieleninę (tymianek) i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dolewamy wino i gotujemy na dużym ogniu tak, aby zredukować do 2/3
  • Dolewamy bulion i gotujemy do momentu, aż objętość się zredukuję o 1/4
  • Brokuł dzielimy na różyczki
  • Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Na oddzielnej, teflonowej patelni podsmażamy przez ok. 4-5 minut brokuły z grzybami i sokiem z cytryny
  • Patelnię ściągamy z kuchenki i dodajemy śmietankę oraz tłuszcz (masło) i dokładnie mieszamy
  • Zieleninę (szczypiorek) drobno siekamy i dodajemy do sosu
  • Do sosu dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Z piekarnika wyciągamy rybę i lekko osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Na każdy talerz nakładamy trochę sosu, brokuły i rybę, którą obkładamy grzybami, polewamy sosem i posypujemy przyprawami (pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 3
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Łosoś atlantycki (świeży) (800 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Dorsza i łososia solimy i pieprzymy Kładziemy dorsza skórą w dół na desce i na środek kładziemy łososia Zawijamy dorsza wokoło łososia Spinamy wykałaczką żeby się roladka…

WIĘCEJ >

Kulki mięsne

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski dodajemy mięso, bułkę tartą, połowę passaty…

WIĘCEJ >

Mrożony jogurt z czereśniami

Z czereśni usuwamy pestki i wrzucamy owoce do rondla Dosypujemy cukier, dolewamy sok pomarańczowy i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a czereśnie zaczną mięknąć Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia Zawartość rondla…

WIĘCEJ >

Kurczak z grilla po meksykańsku

Chili kroimy wzdłuż na pół Mięso kroimy poziomo na pół, tworząc cieńsze kawałki Do rondla wlewamy sok z pomarańczy i sos sojowy, dodajemy cukier, chili oraz przyprawy (paprykę) i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy…

WIĘCEJ >