Pieczony łosoś z brokułami i pieczarkami
Pieczony łosoś z brokułami i pieczarkami
Przygotowanie
- Każdy filet powinien ważyć ok. 150 g
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
- Rozgrzewamy patelnię teflonową i posypujemy ją przyprawami (solą i pieprzem)
- Następnie kładziemy na patelnię rybę i smażymy przez ok. 0,5 minuty z każdej strony
- Rybę kładziemy skórą do dołu i wkładamy patelnię do piekarnika na ok. 7-8 minut
- Szalotki drobno siekamy i wrzucamy na teflonową patelnię
- Dodajemy zieleninę (tymianek) i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dolewamy wino i gotujemy na dużym ogniu tak, aby zredukować do 2/3
- Dolewamy bulion i gotujemy do momentu, aż objętość się zredukuję o 1/4
- Brokuł dzielimy na różyczki
- Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki
- Na oddzielnej, teflonowej patelni podsmażamy przez ok. 4-5 minut brokuły z grzybami i sokiem z cytryny
- Patelnię ściągamy z kuchenki i dodajemy śmietankę oraz tłuszcz (masło) i dokładnie mieszamy
- Zieleninę (szczypiorek) drobno siekamy i dodajemy do sosu
- Do sosu dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Z piekarnika wyciągamy rybę i lekko osuszamy ręcznikiem papierowym
- Na każdy talerz nakładamy trochę sosu, brokuły i rybę, którą obkładamy grzybami, polewamy sosem i posypujemy przyprawami (pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.
Autor
Lista składników
- Łosoś atlantycki (świeży) (800 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Dorsza i łososia solimy i pieprzymy Kładziemy dorsza skórą w dół na desce i na środek kładziemy łososia Zawijamy dorsza wokoło łososia Spinamy wykałaczką żeby się roladka…
WIĘCEJ >Kulki mięsne
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski dodajemy mięso, bułkę tartą, połowę passaty…
WIĘCEJ >Mrożony jogurt z czereśniami
Z czereśni usuwamy pestki i wrzucamy owoce do rondla Dosypujemy cukier, dolewamy sok pomarańczowy i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a czereśnie zaczną mięknąć Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia Zawartość rondla…
WIĘCEJ >Kurczak z grilla po meksykańsku
Chili kroimy wzdłuż na pół Mięso kroimy poziomo na pół, tworząc cieńsze kawałki Do rondla wlewamy sok z pomarańczy i sos sojowy, dodajemy cukier, chili oraz przyprawy (paprykę) i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy…
WIĘCEJ >