fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony łosoś z brokułami i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c19446a53-4096-48d7-9a72-f41705bdf95b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony łosoś z brokułami i pieczarkami

Przygotowanie

  • Każdy filet powinien ważyć ok. 150 g
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
  • Rozgrzewamy patelnię teflonową i posypujemy ją przyprawami (solą i pieprzem)
  • Następnie kładziemy na patelnię rybę i smażymy przez ok. 0,5 minuty z każdej strony
  • Rybę kładziemy skórą do dołu i wkładamy patelnię do piekarnika na ok. 7-8 minut
  • Szalotki drobno siekamy i wrzucamy na teflonową patelnię
  • Dodajemy zieleninę (tymianek) i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dolewamy wino i gotujemy na dużym ogniu tak, aby zredukować do 2/3
  • Dolewamy bulion i gotujemy do momentu, aż objętość się zredukuję o 1/4
  • Brokuł dzielimy na różyczki
  • Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Na oddzielnej, teflonowej patelni podsmażamy przez ok. 4-5 minut brokuły z grzybami i sokiem z cytryny
  • Patelnię ściągamy z kuchenki i dodajemy śmietankę oraz tłuszcz (masło) i dokładnie mieszamy
  • Zieleninę (szczypiorek) drobno siekamy i dodajemy do sosu
  • Do sosu dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Z piekarnika wyciągamy rybę i lekko osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Na każdy talerz nakładamy trochę sosu, brokuły i rybę, którą obkładamy grzybami, polewamy sosem i posypujemy przyprawami (pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 3
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Łosoś atlantycki (świeży) (800 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Makaron z cukinią z grilla i pesto

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cukinię kroimy w cienkie, ukośne plastry Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy miętę i bazylię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tłuszcz (oliwę)…

WIĘCEJ >

Dziecięce purée ziemniaczane z kotlecikami – świnka

Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Mięso oczyszczamy i kroimy w trójkąty Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy z…

WIĘCEJ >

Podkręcona surówka z kiszonej kapusty

Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.

WIĘCEJ >

Kotleciki wieprzowe

Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką

WIĘCEJ >