fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony schab

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb12bd09f-61f8-4d3d-9065-fa6d9ab75299
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony schab

Przygotowanie

  • Na deskę kładziemy czosnek, posypujemy go przyprawami (solą) i rozgniatamy
  • Pastę czosnkową przenosimy do miski, dodajemy pozostałe przyprawy (pieprz, kminek, majeranek i paprykę) i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso dokładnie nacieramy mieszanką i odkładamy na ok. 30 minut
  • Następnie kładziemy mięso na ruszt, a pod nim umieszczamy formę z wodą (aby mięso nie wysychało) i pieczemy przez ok. 20 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 160 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 1,5 godz.
  • Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika, owijamy folią i odstawiamy na ok. 20 minut, a następnie kroimy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabu.

Schab możesz opcjonalnie posypać świeżą zieleniną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (1000 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bułka dziecięca – myszka

Bułkę kroimy na pół i obie połówki smarujemy tłuszczem W górnej połówce robimy dwie małe dziurki, tak aby wsadzić w nie szynkę Z szynki wykrajamy kółka i wkładamy w otwory w bułce Z oliwki czarnej…

WIĘCEJ >

Patisony z ziołami i czosnkiem

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plasterki Patisony kroimy w ćwiartki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 30 sek. Dodajemy cebulę z patisonami i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Meksykańskie krokiety z kurczakiem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy 1/2 ilości tłuszczu…

WIĘCEJ >

Potrawka z indykiem i jarmużem

Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Jarmuż rwiemy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso, czosnek oraz przyprawy…

WIĘCEJ >