fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieguski z mąki razowej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caecf078b-09b3-44ef-b641-f68bfffd66d8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieguski z mąki razowej

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy otręby oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz i rozcieramy tak, aby ciasto przypominało drobną bułkę tartą
  • Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie przelewamy do miski z ciastem i dokładnie mieszamy
  • Czekoladę kruszymy na drobne kawałki, dodajemy do miski z ciastem i lekko mieszamy
  • Ciasto dzielimy na cztery, równe części i formujemy z nich kulki
  • Jedną z kulek rozwałkowujemy między dwoma warstwami papieru do pieczenia na grubość ok. 5 mm
  • Z ciasta wycinamy kółka o średnicy ok. 5 cm
  • Z pozostałymi kulkami ciasta postępujemy tak samo
  • Ciastka układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 6 piegusków.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Pieguski możesz podawać z mlekiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (200 g)
  • Otręby owsiane (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Masło klarowane ghee (125 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (15 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Migdałowa kasza jaglana z truskawkami

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…

WIĘCEJ >

Sorbet morelowy

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia w którym będziemy…

WIĘCEJ >

Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami

Najpierw masa bananowa: Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, czyli jakieś 2-3 minuty Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę Obieramy…

WIĘCEJ >

Jeżyny

Jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >