fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieguski z mąki razowej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caecf078b-09b3-44ef-b641-f68bfffd66d8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieguski z mąki razowej

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy otręby oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz i rozcieramy tak, aby ciasto przypominało drobną bułkę tartą
  • Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie przelewamy do miski z ciastem i dokładnie mieszamy
  • Czekoladę kruszymy na drobne kawałki, dodajemy do miski z ciastem i lekko mieszamy
  • Ciasto dzielimy na cztery, równe części i formujemy z nich kulki
  • Jedną z kulek rozwałkowujemy między dwoma warstwami papieru do pieczenia na grubość ok. 5 mm
  • Z ciasta wycinamy kółka o średnicy ok. 5 cm
  • Z pozostałymi kulkami ciasta postępujemy tak samo
  • Ciastka układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 6 piegusków.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Pieguski możesz podawać z mlekiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (200 g)
  • Otręby owsiane (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Masło klarowane ghee (125 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (15 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ziemniaczana kanapka z jajem – na ciepło

Placuszki Ziemniaki, oliwę z oliwek, mąkę, tymianek i rozmaryn mieszamy razem i formujemy kulki, potem rozpłaszczamy je do postaci placka grubego na ok 1-2 cm Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Smażymy placuszki po parę minut z…

WIĘCEJ >

Portobello z serem i papryką

Pieczarki dokładnie oczyszczamy, obieramy ze skóry i odcinamy nóżki Nóżki drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli Do wrzącej wody wkładamy kapelusze i gotujemy przez ok. 1 minutę,…

WIĘCEJ >

Zapiekane ziemniaki z serami

Sery ścieramy na drobnych oczkach do dwóch osobnych misek Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki Na dnie…

WIĘCEJ >

Colcannon z ziemniaków i kapusty

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kapustę szatkujemy Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy kapustę z cebulami i smażymy…

WIĘCEJ >