fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieguski z mąki razowej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caecf078b-09b3-44ef-b641-f68bfffd66d8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieguski z mąki razowej

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy otręby oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz i rozcieramy tak, aby ciasto przypominało drobną bułkę tartą
  • Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie przelewamy do miski z ciastem i dokładnie mieszamy
  • Czekoladę kruszymy na drobne kawałki, dodajemy do miski z ciastem i lekko mieszamy
  • Ciasto dzielimy na cztery, równe części i formujemy z nich kulki
  • Jedną z kulek rozwałkowujemy między dwoma warstwami papieru do pieczenia na grubość ok. 5 mm
  • Z ciasta wycinamy kółka o średnicy ok. 5 cm
  • Z pozostałymi kulkami ciasta postępujemy tak samo
  • Ciastka układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 6 piegusków.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Pieguski możesz podawać z mlekiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (200 g)
  • Otręby owsiane (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Masło klarowane ghee (125 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (15 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ciastka czekoladowo-serowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy 1/6 ilości jaj, dodajemy ser, ekstrakt z wanilii oraz odrobinę cukru i całość dokładnie mieszamy, tak…

WIĘCEJ >

Bezglutenowy deser z tapioki

Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10…

WIĘCEJ >

Bezglutenowe rogaliki

Drożdże rozcieramy z cukrem (trzcinowym) na płynną masę i odkładamy Siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odkładamy na kilka minut do napęcznienia Do miski przesiewamy wszystkie mąki, dodajemy cukier (puder) i dokładnie mieszamy Do miski…

WIĘCEJ >

Kruszon truskawkowo – bananowy

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…

WIĘCEJ >