Pieguski z mąki razowej
Pieguski z mąki razowej
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy otręby oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy tłuszcz i rozcieramy tak, aby ciasto przypominało drobną bułkę tartą
- Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie przelewamy do miski z ciastem i dokładnie mieszamy
- Czekoladę kruszymy na drobne kawałki, dodajemy do miski z ciastem i lekko mieszamy
- Ciasto dzielimy na cztery, równe części i formujemy z nich kulki
- Jedną z kulek rozwałkowujemy między dwoma warstwami papieru do pieczenia na grubość ok. 5 mm
- Z ciasta wycinamy kółka o średnicy ok. 5 cm
- Z pozostałymi kulkami ciasta postępujemy tak samo
- Ciastka układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 6 piegusków.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Pieguski możesz podawać z mlekiem.
Autor
Lista składników
- Mąka razowa (200 g)
- Otręby owsiane (200 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Masło klarowane ghee (125 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (15 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Ciastka czekoladowo-serowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy 1/6 ilości jaj, dodajemy ser, ekstrakt z wanilii oraz odrobinę cukru i całość dokładnie mieszamy, tak…
WIĘCEJ >Bezglutenowy deser z tapioki
Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10…
WIĘCEJ >Bezglutenowe rogaliki
Drożdże rozcieramy z cukrem (trzcinowym) na płynną masę i odkładamy Siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odkładamy na kilka minut do napęcznienia Do miski przesiewamy wszystkie mąki, dodajemy cukier (puder) i dokładnie mieszamy Do miski…
WIĘCEJ >Kruszon truskawkowo – bananowy
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…
WIĘCEJ >