fbpx
logo
Szukaj
open close

Pierś z kurczaka w cieście z fasolką szparagową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c77dbdc3d-1d1e-4996-adef-78eb785eadc5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pierś z kurczaka w cieście z fasolką szparagową

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w skośne plastry
  • Następnie każdy plaster mięsa przyprawiamy solą
  • Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko oraz dodajemy mąkę (4/5 ilości) i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Do miski z ciastem wsadzamy plastry mięsa, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • W tym czasie przygotowujemy fasolkę
  • Odcinamy końcówki fasolki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Do osobnej miski wsypujemy pozostałą mąkę
  • Plastry mięsa nadziewamy na widelec, obtaczamy w mące i kładziemy na patelnię
  • Mięso smażymy z każdej strony po ok. 5-7 minut (na złoto-brązowy kolor)
  • Usmażone mięso przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Na talerze nakładamy mięso, a obok fasolkę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (600 g)
  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Czosnek granulowany (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)
  • Kurkuma w proszku (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z marchewki i pietruszki

Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki Por kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy marchew oraz pietruszkę, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 15…

WIĘCEJ >

Gryczanka z cynamonem i kardamonem

Kaszę gryczaną w gotujemy do miękkości w małej ilości wody W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe Dodajemy przyprawy: cynamon, kurkumę, kardamon i sól, mieszamy Zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka…

WIĘCEJ >

Capresse z sosem z granatów – sałatka

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Musli marchewkowe

Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Daktyle drobno siekamy i dodajemy doi miski z marchewką Do miski dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy

WIĘCEJ >