fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś z kurczaka w cieście z fasolką szparagową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c77dbdc3d-1d1e-4996-adef-78eb785eadc5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pierś z kurczaka w cieście z fasolką szparagową

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w skośne plastry
  • Następnie każdy plaster mięsa przyprawiamy solą
  • Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko oraz dodajemy mąkę (4/5 ilości) i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Do miski z ciastem wsadzamy plastry mięsa, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • W tym czasie przygotowujemy fasolkę
  • Odcinamy końcówki fasolki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Do osobnej miski wsypujemy pozostałą mąkę
  • Plastry mięsa nadziewamy na widelec, obtaczamy w mące i kładziemy na patelnię
  • Mięso smażymy z każdej strony po ok. 5-7 minut (na złoto-brązowy kolor)
  • Usmażone mięso przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Na talerze nakładamy mięso, a obok fasolkę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (600 g)
  • Mąka pszenna (250 g)
  • Mleko krowie (125 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Czosnek granulowany (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)
  • Kurkuma w proszku (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bulion jarski

Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…

WIĘCEJ >

Ziołowo-cytrynowe sznycle cielęce ze szpinakiem

Mięso kroimy na kawałki i każdy kawałek wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia, a następnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5 mm Do miski (niemetalowej) wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy posiekaną zieleninę…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i orzechami włoskimi

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy orzechami

WIĘCEJ >

Ryżowy zajączek z kotlecikami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Mięso oczyszczamy i kroimy na trójkątne kawałki Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony (do…

WIĘCEJ >