Pierś z kurczaka w ziemniaczanej panierce
Pierś z kurczaka w ziemniaczanej panierce
Przygotowanie
- Piersi kroimy wzdłuż, tak aby powstały cieńsze kawałki
- Następnie każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Zieleninę siekamy i dodajemy do ziemniaków
- Do miski wybijamy jajo, dodajemy mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Każdy kawałek mięsa moczymy w ziemniaczanym cieście, kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na lekko złocisty kolor
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (300 g)
- Kurczak pierś (300 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Szczypiorek (20 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chrupiące kanapki z kurczakiem
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Paprykę kładziemy na środkowej półce w piekarniku i pieczemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż skóra zacznie się wybrzuszać)…
WIĘCEJ >Zupa kasztanowa
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >Krem z marchewki i selera z pietruszką i oliwą
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 15 minut…
WIĘCEJ >Panierowany schabowy z kapustą
Panierowany schabowy Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Następnie kładziemy plastry mięsa na deskę, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem do…
WIĘCEJ >