Pierś z kurczaka w panierce z sałatką
Pierś z kurczaka w panierce z sałatką
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy wzdłuż na pół na dwa, cieńsze filety
- Następnie każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z każdej strony
- Przygotowujemy dwa talerze, na jeden wybijamy jajo, dolewamy mleko i roztrzepujemy rózgą kuchenną, a na drugi wysypujemy bułkę tartą
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Każdy kawałek mięsa panierujemy w kolejności podanych talerzy, a następnie kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony (na złoty kolor)
- Seler naciowy kroimy w pół plastry
- Na talerze nakładamy kaszę, szpinak oraz seler i polewamy tłuszczem (oliwą) oraz posypujemy przyprawami
- Obok sałatki nakładamy kotlety
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Kasza jęczmienna pęczak (200 g)
- Szpinak (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Bułka tarta (32 g)
- Masło (30 g)
- Mleko kokosowe (20 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekane pomidory z ryżem i ziołami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Z pomidorów odcinamy czubki i łyżeczką oddzielamy miąższ z nasionami (czubki i miąższ z nasionami zachowujemy) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu…
WIĘCEJ >Kremowy indyk zapiekany z serem
Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Zieleninę drobno siekamy Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut, a następnie pozostawiamy mięso…
WIĘCEJ >Curry z jagnięciną i szpinakiem
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy przyprawy (kmin i chili), mieszamy i podsmażamy przez ok….
WIĘCEJ >Kurczak cytrynowo-imbirowy
Imbir obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w paski Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy imbir i smażymy przez ok. 30 sek. Wlewamy wino, sok z cytryny i sos sojowy, dodajemy cukier i zagotowujemy Następnie…
WIĘCEJ >