fbpx
logo
Szukaj
open close

Pikantne curry z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c33330137-9f26-4bec-80ff-60207d03ef8e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pikantne curry z wołowiną

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski
  • Dodajemy przyprawy (kurkumę), dokładnie mieszamy i wsadzamy miskę do lodówki
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wsypujemy przyprawy (kolendrę, kmin i chili), mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1-2 minuty, a następnie przenosimy do miski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Imbir obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera i całość dokładnie blendujemy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wykładamy pastę cebulową i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso, mieszamy i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 75 minut
  • Dodajemy sok z cytryny oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia curry.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (750 g)
  • Woda (500 ml)
  • Cebula (210 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Kolendra (ziele) suszona (6 g)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Chili w proszku (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Kurkuma w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Owsianka z mlekiem roślinnym, jabłkiem, cynamonem i kakao

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to dolewamy wody) Po ostudzeniu dodajemy starte na tarce jabłko Posypujemy cynamonem i kakao Podajemy

WIĘCEJ >

Curry z kalafiorem i cieciorką

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…

WIĘCEJ >

Marokański gulasz

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu…

WIĘCEJ >

Pierś z indyka, jajo, pieczarki

Mięso dokładnie oczyszczamy i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażmy przez ok. 6-8 minut z każdej strony (na złotawy kolor) Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Na osobnej patelni…

WIĘCEJ >