fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantne curry z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c33330137-9f26-4bec-80ff-60207d03ef8e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantne curry z wołowiną

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski
  • Dodajemy przyprawy (kurkumę), dokładnie mieszamy i wsadzamy miskę do lodówki
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wsypujemy przyprawy (kolendrę, kmin i chili), mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1-2 minuty, a następnie przenosimy do miski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Imbir obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera i całość dokładnie blendujemy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wykładamy pastę cebulową i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso, mieszamy i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 75 minut
  • Dodajemy sok z cytryny oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia curry.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (750 g)
  • Woda (500 ml)
  • Cebula (210 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Kolendra (ziele) suszona (6 g)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Chili w proszku (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Kurkuma w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wieprzowina po marokańsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy przyprawy (kmin, paprykę i pieprz) i smażymy przez ok. 1 minutę Dodajemy mięso…

WIĘCEJ >

Krem z batatu

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paski Rozgrzewamy garnek Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, a następnie wyciągamy go łyżką cedzakową i odkładamy na talerz Na wytopiony tłuszcz z boczku…

WIĘCEJ >

Kefir z owocami

Do szklanki wrzucamy owoce i zalewamy kefirem

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >