fbpx
logo
Szukaj
open close

Pikantne curry z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c33330137-9f26-4bec-80ff-60207d03ef8e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantne curry z wołowiną

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski
  • Dodajemy przyprawy (kurkumę), dokładnie mieszamy i wsadzamy miskę do lodówki
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wsypujemy przyprawy (kolendrę, kmin i chili), mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1-2 minuty, a następnie przenosimy do miski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Imbir obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera i całość dokładnie blendujemy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wykładamy pastę cebulową i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso, mieszamy i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 75 minut
  • Dodajemy sok z cytryny oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia curry.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (750 g)
  • Woda (500 ml)
  • Cebula (210 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Kolendra (ziele) suszona (6 g)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Chili w proszku (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Kurkuma w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżanka z truskawkami i skórką cytryny

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Truskawki kroimy na 4 części Ryżankę przenosimy do miski i posypujemy skórą z cytryny oraz truskawkami

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z pieczarkami i cukinią

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…

WIĘCEJ >

Tarta drobiowa

Ciasto kruche: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Pieczona pierś z kaczki z żurawiną

Włączyć piekarnik: grzanie z góry i dołu, 200 st. C. Skórę na piersiach kaczki lekko naciąć pod skosem w 2 strony (aby powstały drobne rąby) na połowę głębokości skóry. Przyprawić z obu stron pieprzem i…

WIĘCEJ >