Pikantne skrzydełka kurczaka
Pikantne skrzydełka kurczaka
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
- Skrzydełka nacinamy ostrym nożem przy pierwszym stawie i odrzucamy czubki skrzydeł (jeśli są)
- Każdy kawałek skrzydełka obtaczamy w jaju, a następnie w mące (nadmiar mąki strzepujemy)
- Blachę smarujemy tłuszczem i układamy na niej kawałki skrzydełek, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do momentu, aż mięso będzie miało złoty kolor)
- W połowie pieczenia obracamy skrzydełka na drugą stronę
- Do miski wsypujemy cukier, dodajemy miód, ocet, tabasco, sos Worcestershire oraz przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy
- Powstałą mieszanką polewamy skrzydełka, obracając je, tak aby dobrze się pokryły sosem
- Skrzydełka wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut
- Po tym czasie przenosimy skrzydełka na półmisek i skrapiamy glazurą z blachy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia skrzydełek.
Autor
Lista składników
- Kurczak skrzydło (1000 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Mąka orkiszowa (50 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Ocet winny (20 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Tabasco (5 g)
- Sos Worcestershire (5 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kremowy boeuf Strogonow
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy (paprykę) i mieszamy Mięso kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski z mąką i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty Cebulę obieramy i…
WIĘCEJ >Zielony koktajl z awokado i ogórkiem
Awokado i ogórka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do blendera Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy
WIĘCEJ >Sałatka gryczana z dzikiem
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…
WIĘCEJ >Steki z papryką chili i kuskusem
Czosnek obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Mięso wkładamy do miski, dodajemy czosnek, chili, tłuszcz (oliwę) oraz ocet i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz….
WIĘCEJ >