fbpx
logo
Szukaj
open close

Pikantne skrzydełka kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49861559-5047-473b-8095-58d68225295c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pikantne skrzydełka kurczaka

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Skrzydełka nacinamy ostrym nożem przy pierwszym stawie i odrzucamy czubki skrzydeł (jeśli są)
  • Każdy kawałek skrzydełka obtaczamy w jaju, a następnie w mące (nadmiar mąki strzepujemy)
  • Blachę smarujemy tłuszczem i układamy na niej kawałki skrzydełek, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do momentu, aż mięso będzie miało złoty kolor)
  • W połowie pieczenia obracamy skrzydełka na drugą stronę
  • Do miski wsypujemy cukier, dodajemy miód, ocet, tabasco, sos Worcestershire oraz przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy
  • Powstałą mieszanką polewamy skrzydełka, obracając je, tak aby dobrze się pokryły sosem
  • Skrzydełka wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie przenosimy skrzydełka na półmisek i skrapiamy glazurą z blachy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia skrzydełek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak skrzydło (1000 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mąka orkiszowa (50 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Tabasco (5 g)
  • Sos Worcestershire (5 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chleb kukurydziany z mąki kokosowej

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, miód i przyprawy (wanilię z której wydłubujemy nasiona i sól) i całość dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem przesiewamy…

WIĘCEJ >

Warzywa z limonkowym masłem

Marchewki obieramy i kroimy na 2-3 części Z grochu odcinamy końcówki Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę Dodajemy cukier, sok i skórkę…

WIĘCEJ >

Sorbet zakochanych

Banany obrać, pokroić w plasterki Włożyć do jakiegoś pudełka, które będzie miało proste dno, np. pudełko prostokątne lub małe litrowe wiaderko Wiśnie wydrylować i włożyć do innego pudełka z prostym dnem Owoce włożyć do zamrażarki…

WIĘCEJ >

Kapusta duszona ze słoniną

Słoninę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kapustę kroimy (łatwiej się miesza w garnku) W garnku rozpuszczamy smalec Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy kapustę i słoninę Dorzucamy liście laurowe i ziele…

WIĘCEJ >