fbpx
logo
Szukaj
open close

Pikantne skrzydełka kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49861559-5047-473b-8095-58d68225295c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pikantne skrzydełka kurczaka

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Skrzydełka nacinamy ostrym nożem przy pierwszym stawie i odrzucamy czubki skrzydeł (jeśli są)
  • Każdy kawałek skrzydełka obtaczamy w jaju, a następnie w mące (nadmiar mąki strzepujemy)
  • Blachę smarujemy tłuszczem i układamy na niej kawałki skrzydełek, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do momentu, aż mięso będzie miało złoty kolor)
  • W połowie pieczenia obracamy skrzydełka na drugą stronę
  • Do miski wsypujemy cukier, dodajemy miód, ocet, tabasco, sos Worcestershire oraz przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy
  • Powstałą mieszanką polewamy skrzydełka, obracając je, tak aby dobrze się pokryły sosem
  • Skrzydełka wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie przenosimy skrzydełka na półmisek i skrapiamy glazurą z blachy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia skrzydełek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak skrzydło (1000 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mąka orkiszowa (50 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Tabasco (5 g)
  • Sos Worcestershire (5 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kremowy boeuf Strogonow

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy (paprykę) i mieszamy Mięso kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski z mąką i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl z awokado i ogórkiem

Awokado i ogórka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do blendera Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z dzikiem

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…

WIĘCEJ >

Steki z papryką chili i kuskusem

Czosnek obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Mięso wkładamy do miski, dodajemy czosnek, chili, tłuszcz (oliwę) oraz ocet i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz….

WIĘCEJ >