fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantne skrzydełka kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49861559-5047-473b-8095-58d68225295c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantne skrzydełka kurczaka

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Skrzydełka nacinamy ostrym nożem przy pierwszym stawie i odrzucamy czubki skrzydeł (jeśli są)
  • Każdy kawałek skrzydełka obtaczamy w jaju, a następnie w mące (nadmiar mąki strzepujemy)
  • Blachę smarujemy tłuszczem i układamy na niej kawałki skrzydełek, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do momentu, aż mięso będzie miało złoty kolor)
  • W połowie pieczenia obracamy skrzydełka na drugą stronę
  • Do miski wsypujemy cukier, dodajemy miód, ocet, tabasco, sos Worcestershire oraz przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy
  • Powstałą mieszanką polewamy skrzydełka, obracając je, tak aby dobrze się pokryły sosem
  • Skrzydełka wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie przenosimy skrzydełka na półmisek i skrapiamy glazurą z blachy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia skrzydełek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak skrzydło (1000 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mąka orkiszowa (50 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Tabasco (5 g)
  • Sos Worcestershire (5 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dziecięcy omlet – żabka z warzywami

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony W tym czasie marchewkę obieramy i wycinamy z niej…

WIĘCEJ >

Omlet z bekonem i karczochami

Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietankę, boczek oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >

Śmietana z borówkami

Do miski nakładamy śmietanę i posypujemy borówkami

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni z serem guayerre

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…

WIĘCEJ >