Pikantne skrzydełka kurczaka
Pikantne skrzydełka kurczaka
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
- Skrzydełka nacinamy ostrym nożem przy pierwszym stawie i odrzucamy czubki skrzydeł (jeśli są)
- Każdy kawałek skrzydełka obtaczamy w jaju, a następnie w mące (nadmiar mąki strzepujemy)
- Blachę smarujemy tłuszczem i układamy na niej kawałki skrzydełek, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do momentu, aż mięso będzie miało złoty kolor)
- W połowie pieczenia obracamy skrzydełka na drugą stronę
- Do miski wsypujemy cukier, dodajemy miód, ocet, tabasco, sos Worcestershire oraz przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy
- Powstałą mieszanką polewamy skrzydełka, obracając je, tak aby dobrze się pokryły sosem
- Skrzydełka wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut
- Po tym czasie przenosimy skrzydełka na półmisek i skrapiamy glazurą z blachy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia skrzydełek.
Autor
Lista składników
- Kurczak skrzydło (1000 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Mąka orkiszowa (50 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Ocet winny (20 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Tabasco (5 g)
- Sos Worcestershire (5 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dziecięcy omlet – żabka z warzywami
Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony W tym czasie marchewkę obieramy i wycinamy z niej…
WIĘCEJ >Omlet z bekonem i karczochami
Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietankę, boczek oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4…
WIĘCEJ >Zupa krem z dyni z serem guayerre
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…
WIĘCEJ >