Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Następnie odciskamy ziemniaki z nadmiaru soku
- Dodajemy mąkę, sól oraz wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy porcję ciasta i smażymy placki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (na złotawy kolor)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia warzywnych placków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (800 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Mąka orkiszowa (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik pomidorowy
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…
WIĘCEJ >Krem z marchewki z papryką
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Czosnek oraz marchew obieramy i kroimy w plastry Por kroimy w półksiężyce Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)…
WIĘCEJ >Ryż z warzywami
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidorki kroimy na pół Paprykę kroimy w paski Rzodkiewkę kroimy w plastry Limonkę kroimy na ćwiartki…
WIĘCEJ >Makaron kukurydziany z warzywami i tofu
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w słupki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy paprykę i podsmażamy…
WIĘCEJ >