fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki ziemniaczane

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-142
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki ziemniaczane

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Następnie odciskamy ziemniaki z nadmiaru soku
  • Dodajemy mąkę, sól oraz wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy porcję ciasta i smażymy placki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (na złotawy kolor)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia warzywnych placków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (800 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mąka pszenna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tortille z kurczakiem

Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy Papryki kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy papryki…

WIĘCEJ >

Kurczak cacciatore

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Seler kroimy w cienkie plasterki Boczek kroimy w kostkę Mięso obieramy ze skóry i posypujemy przyprawami (pieprzem) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8…

WIĘCEJ >

Kolorowy gulasz z batatami i fasolką

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę, cukinię i…

WIĘCEJ >

Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie około przez 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >