Potrawka gumbo z wołowiną
Potrawka gumbo z wołowiną
Przygotowanie
- Mięso i kiełbasę kroimy w cienkie plastry
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Seler i papryki kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso z kiełbasą i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy cebulę, seler oraz paprykę i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przyprawy (paprykę, sól i pieprz), pomidory i ryż, dolewamy bulion i zagotowujemy, cały czas mieszając
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40-45 minut (aż sos zgęstnieję, a ryż będzie miękki)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z wołowiną.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Wołowina polędwica (200 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Cebula (105 g)
- Kiełbasa chorizo (85 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Ryż basmati (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Pikantne curry z wołowiną
Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (kurkumę), dokładnie mieszamy i wsadzamy miskę do lodówki Rozgrzewamy patelnię Wsypujemy przyprawy (kolendrę, kmin i chili), mieszamy i podgrzewamy przez…
WIĘCEJ >Duszona wołowina z imbirem
Mięso kroimy w grubą kostkę i przenosimy do miski Dolewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 30 minut Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy…
WIĘCEJ >Curry z wołowiną i dynią
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy Mięso kroimy w cienkie paski Orzechy drobno siekamy (zostawiamy odrobinę w całości do dekoracji) Na patelnię wlewamy połowę…
WIĘCEJ >Aromatyczna wołowina po azjatycku
Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy na pół Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej…
WIĘCEJ >