Potrawka z karkówki i dyni
Potrawka z karkówki i dyni
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. C
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę (miąższ usuwamy)
- Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę
- Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok 2 cm x 2 cm
- Pieczarki kroimy w ćwiartki
- Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy, dolewamy wodę i całość delikatnie mieszamy
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz. (po tym czasie sprawdzamy czy dynia i mięso jest miękkie, jeśli nie – pieczemy jeszcze przez ok. 10-15 minut)
- Potrawkę nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia karkówki.
Autor
Lista składników
- Dynia Hokkaido (świeża) (200 g)
- Wieprzowina karkówka (200 g)
- Woda (125 ml)
- Pieczarka (świeża) (80 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (24 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Kurkuma w proszku (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.