Potrawka z karkówki i dyni
Potrawka z karkówki i dyni
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. C
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę (miąższ usuwamy)
- Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę
- Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok 2 cm x 2 cm
- Pieczarki kroimy w ćwiartki
- Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy, dolewamy wodę i całość delikatnie mieszamy
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz. (po tym czasie sprawdzamy czy dynia i mięso jest miękkie, jeśli nie – pieczemy jeszcze przez ok. 10-15 minut)
- Potrawkę nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia karkówki.
Autor
Lista składników
- Dynia Hokkaido (świeża) (200 g)
- Wieprzowina karkówka (200 g)
- Woda (125 ml)
- Pieczarka (świeża) (80 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (24 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Kurkuma w proszku (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa jarzynowa z topinamburem
Włoszczyznę obieramy i kroimy w paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy włoszczyznę Dodajemy oczyszczony topinambur Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości ok. 20 – 25 min
WIĘCEJ >Bananowe kasztanki
Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Selera kroimy w cienkie półksiężyce Pomidorki kroimy na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy…
WIĘCEJ >Gofry jaglane z amarantusem
Amarantusa gotujemy we wrzątku przez 15-20 minut Mieszamy go z mąką jaglaną Dodajemy sól, rozpuszczony olej i tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietamy, blendujemy Pieczemy w nagrzanej gofrownicy przez kilka minut
WIĘCEJ >