Potrawka z serc drobiowych
Potrawka z serc drobiowych
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Serca dokładnie oczyszczamy z białych części
- Podgardle kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy serca, podgardle oraz przyprawy (poza solą) i podsmażamy przez ok. 10 minut (do momentu, aż serca zmienią kolor)
- Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut, a następnie odcedzamy
- Gdy serca zmiękną – odparowujemy wodę, a następnie dodajemy brokuły i mieszamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z serc.
Autor
Lista składników
- Woda (250 ml)
- Kurczak serce (150 g)
- Cebula (105 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (40 g)
- Wieprzowina podgardle (30 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sandacz z puree z kalafiora
Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…
WIĘCEJ >Żelki borówkowe
Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….
WIĘCEJ >Jajecznica – ptaszek
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy boczek i podsmażamy do momentu, aż stanie się chrupiący Następnie przenosimy boczek na talerz Na patelnię wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji Paprykę kroimy…
WIĘCEJ >Sałatka cesarska z kurczakiem
Bułki kroimy w kostkę Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Rozgrzewamy opiekacz i podpiekamy w nim kostki bułki rzez ok. 2-3 minuty (na złotobrązowy kolor), a następnie przenosimy na talerz Każdy kawałek mięsa wkładamy…
WIĘCEJ >