fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pudding waniliowo-pomarańczowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c119cb3fb-5178-40c6-8d1b-65481656436b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pudding waniliowo-pomarańczowy

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Kokilki smarujemy tłuszczem
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Na wrzątek wrzucamy ryż i gotujemy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając
  • Po tym czasie ryż odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko, dodajemy cukier, skórkę pomarańczową oraz ekstrakt z wanilii i wszystko razem ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści
  • Dodajemy rodzynki oraz ryż i całość dokładnie mieszamy
  • Masę nakładamy do kokilek i posypujemy przyprawami (gałką muszkatołową)
  • Kokilki wkładamy do głębokiej formy do pieczenia, wlewamy do niej wodę do połowy wysokości kokilek i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia puddingów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (750 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Ryż basmati (50 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Rodzynki sułtańskie (50 g)
  • Masło klarowane ghee (5 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa jarzynowa z kaszą

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Marchew z ziemniakiem obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Potrawka z serc drobiowych

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Serca dokładnie oczyszczamy z białych części Podgardle kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy serca, podgardle oraz przyprawy (poza solą)…

WIĘCEJ >

Pierś kaczki duszona w gruszkach z brukselką i marchewką na masełku

Pierś kaczą kładziemy na desce skórą do góry i nacinamy nożem skórę w kratkę Solimy i pieprzymy mięso z obu stron Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Obieramy marchewkę i czyścimy brukselkę…

WIĘCEJ >

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy

WIĘCEJ >