fbpx
logo
Szukaj
open close

Pudding waniliowo-pomarańczowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c119cb3fb-5178-40c6-8d1b-65481656436b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pudding waniliowo-pomarańczowy

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Kokilki smarujemy tłuszczem
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Na wrzątek wrzucamy ryż i gotujemy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając
  • Po tym czasie ryż odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko, dodajemy cukier, skórkę pomarańczową oraz ekstrakt z wanilii i wszystko razem ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści
  • Dodajemy rodzynki oraz ryż i całość dokładnie mieszamy
  • Masę nakładamy do kokilek i posypujemy przyprawami (gałką muszkatołową)
  • Kokilki wkładamy do głębokiej formy do pieczenia, wlewamy do niej wodę do połowy wysokości kokilek i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia puddingów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (750 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Ryż basmati (50 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Rodzynki sułtańskie (50 g)
  • Masło klarowane ghee (5 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Bakłażan faszerowany sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż…

WIĘCEJ >

Twarożek z ziołami

Zieleninę drobno siekamy Do miski wkładamy twaróg, dodajemy jogurt oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy

WIĘCEJ >

Gryczanka

Kaszę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całej wody Następnie wlewamy mleko i mieszamy

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) z awokado i pomarańczy

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Pomarańcze obieramy ze skóry Wrzucamy do blendera kawałki awokado i pomarańczy Dodajemy miód Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sek.

WIĘCEJ >