fbpx
logo
Szukaj
open close

Pudding waniliowo-pomarańczowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c119cb3fb-5178-40c6-8d1b-65481656436b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pudding waniliowo-pomarańczowy

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Kokilki smarujemy tłuszczem
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Na wrzątek wrzucamy ryż i gotujemy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając
  • Po tym czasie ryż odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko, dodajemy cukier, skórkę pomarańczową oraz ekstrakt z wanilii i wszystko razem ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści
  • Dodajemy rodzynki oraz ryż i całość dokładnie mieszamy
  • Masę nakładamy do kokilek i posypujemy przyprawami (gałką muszkatołową)
  • Kokilki wkładamy do głębokiej formy do pieczenia, wlewamy do niej wodę do połowy wysokości kokilek i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia puddingów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (750 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Ryż basmati (50 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Rodzynki sułtańskie (50 g)
  • Masło klarowane ghee (5 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczone ziemniaki z czosnkiem

Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut Następnie ziemniaki odcedzamy i przenosimy na ręcznik kuchenny,…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano….

WIĘCEJ >

Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków

Pieczeń:·      Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Mięso solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony Przekładamy…

WIĘCEJ >

Bułgarska sałatka

Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i kroimy w krążki Ser kroimy w kostkę Do miski wrzucamy wszystkie warzywa i ser Do osobnej miski wlewamy tłuszcz oraz ocet, dodajemy przyprawy i dokładnie…

WIĘCEJ >