Purée ziemniaczane z serem
Purée ziemniaczane z serem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut, po czym odcedzamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
- Do miski wrzucamy ziemniaki, dodajemy połowę tłuszczu, roztrzepane z żółtkami mleko oraz przyprawy (sól pieprz i gałkę muszkatołową) i całość dokładnie miksujemy
- Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym tłuszczem
- Do naczynia przenosimy masę, a na wierzch równomiernie ścieramy ser
- Purée wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia purée.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Mleko krowie (125 g)
- Ser żółty (40 g)
- Jajo żółtko (40 g)
- Masło (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz biały (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.