fbpx
Szukaj
open close

Purée ziemniaczane z serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9d0e46f5-1677-4eef-a195-669f921ebac8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Purée ziemniaczane z serem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut, po czym odcedzamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Do miski wrzucamy ziemniaki, dodajemy połowę tłuszczu, roztrzepane z żółtkami mleko oraz przyprawy (sól pieprz i gałkę muszkatołową) i całość dokładnie miksujemy
  • Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym tłuszczem
  • Do naczynia przenosimy masę, a na wierzch równomiernie ścieramy ser
  • Purée wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia purée.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Mleko krowie (125 g)
  • Ser żółty (40 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Masło (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Purée z dyni i szpinaku

Czosnek obieramy i drobno siekamy Dynię obieramy i kroimy w kostkę (pestki usuwamy) Szpinak kroimy w wstążki Na patelni rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Serowe purée z kalafiora

Kalafior grubo siekamy W garnku zagotowujemy wodę Wrzucamy kalafior i blanszujemy przez ok. 5 minut, po czym odcedzamy Ser ścieramy (…)

WIĘCEJ >

Zapiekane purée z ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości, ale tak żeby (…)

WIĘCEJ >

Purée z marchewki i batatów

Marchewki i batat obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości) (…)

WIĘCEJ >

Puree z białej rzodkwi

Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (…)

WIĘCEJ >