Zapiekane purée z ziemniaków
Zapiekane purée z ziemniaków
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadały)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Ziemniaki odcedzamy i przenosimy z powrotem do garnka
- Dodajemy śmietanę, połowę sera i całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę
- Purée przenosimy do naczynia żaroodpornego, równomiernie rozkładamy i posypujemy drugą połową sera
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (500 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Ser Parmezan (100 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dip z ciecierzycy z ziołami
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę i gotujemy przez ok. 10 minut (do miękkości) Następnie ciecierzycę odcedzamy i odstawiamy do…
WIĘCEJ >Domowa musztarda
Ziarna gorczycy zalewamy octem i odstawiamy na 12-24 godzin, aż gorczyca napęcznieje. Następnie mielimy je z przyprawami dolewając wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Miksujemy w zależności od upodobań na całkiem gładko lub z cząstkami gorczycy….
WIĘCEJ >Sałatka z makaronem ryżowym
Do garnka wkładamy masło orzechowe, dolewamy mleko, sok z cytryny i sos sojowy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 10 minut (na średnim ogniu), co jakiś czas mieszając Następnie ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy do…
WIĘCEJ >Ryż z kurczakiem po hiszpańsku
Kiełbasę i oliwki kroimy w cienkie plasterki Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę oraz kurczaka i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy paprykę oraz przyprawy (paprykę) i smażymy przez…
WIĘCEJ >