fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekane purée z ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-47
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekane purée z ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadały)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki odcedzamy i przenosimy z powrotem do garnka
  • Dodajemy śmietanę, połowę sera i całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę
  • Purée przenosimy do naczynia żaroodpornego, równomiernie rozkładamy i posypujemy drugą połową sera
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa pieczarkowa z estragonem

W garnku zagotowujemy bulion Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w słupki Do wrzącego bulionu dodajemy ziemniaki, marchew oraz estragon i gotujemy przez ok. 10 minut W tym czasie grzyby dokładnie…

WIĘCEJ >

Twarożek z owocami

Do miski wkładamy twaróg i posypujemy owocami

WIĘCEJ >

Shake jaglany z owocami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Purée z marchewki i batatów

Marchewki i batat obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >