fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekane purée z ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c298147b0-650e-4b0e-8af1-326864d16bf8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekane purée z ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadały)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki odcedzamy i przenosimy z powrotem do garnka
  • Dodajemy śmietanę, połowę sera i całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę
  • Purée przenosimy do naczynia żaroodpornego, równomiernie rozkładamy i posypujemy drugą połową sera
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dip z ciecierzycy z ziołami

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę i gotujemy przez ok. 10 minut (do miękkości) Następnie ciecierzycę odcedzamy i odstawiamy do…

WIĘCEJ >

Domowa musztarda

Ziarna gorczycy zalewamy octem i odstawiamy na 12-24 godzin, aż gorczyca napęcznieje. Następnie mielimy je z przyprawami dolewając wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Miksujemy w zależności od upodobań na całkiem gładko lub z cząstkami gorczycy….

WIĘCEJ >

Sałatka z makaronem ryżowym

Do garnka wkładamy masło orzechowe, dolewamy mleko, sok z cytryny i sos sojowy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 10 minut (na średnim ogniu), co jakiś czas mieszając Następnie ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy do…

WIĘCEJ >

Ryż z kurczakiem po hiszpańsku

Kiełbasę i oliwki kroimy w cienkie plasterki Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę oraz kurczaka i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy paprykę oraz przyprawy (paprykę) i smażymy przez…

WIĘCEJ >