fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekane purée z ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c298147b0-650e-4b0e-8af1-326864d16bf8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekane purée z ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadały)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki odcedzamy i przenosimy z powrotem do garnka
  • Dodajemy śmietanę, połowę sera i całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę
  • Purée przenosimy do naczynia żaroodpornego, równomiernie rozkładamy i posypujemy drugą połową sera
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kurczak w karmelowej polewie

Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 20 minut (do momentu, aż stanie się białe) Patelnię stawiamy na duży ogień Wlewamy sos ostrygowy, sos sojowy i wodę, dodajemy czosnek, cukier…

WIĘCEJ >

Polędwica wołowa z papryką

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Mięso kroimy w plastry Pomidory kroimy w ósemki Paprykę kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4 minuty, co jakiś czas obracając…

WIĘCEJ >

Owsianka z tartym orzechem kokosowym i chia

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Orzecha…

WIĘCEJ >

Śmietana z borówkami

Do miski nakładamy śmietanę i posypujemy borówkami

WIĘCEJ >