fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pyszne precelki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbe9ed5f4-0b80-4c04-82c1-97ffe0b0de86
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pyszne precelki

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy cukier i drożdże, dolewamy ciepłą wodę (1/3 ilości) i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut (aż pojawi się piana)
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól (kłodawską), dodajemy drożdże oraz dolewamy pozostałą ciepłą wodę i dokładnie mieszamy, aby powstałe miękkie ciasto
  • Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 10 minut, aby było gładkie i elastyczne
  • Następnie przenosimy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie dzielimy ciasto na części i każdą część rozwałkowujemy na wałek o długości ok. 50 cm, zawijamy w precel i przenosimy na natłuszczoną blachę
  • Blachę odkładamy na ok. 20 minut
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Precle wrzucamy do wrzącej wody na ok. 3 minuty, aby nabrały powietrza
  • Następnie przenosimy precle na ruszt, aby ostygły
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Precle przenosimy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy grubą solą (morską) i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 precelki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (500 g)
  • Woda (375 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Sól kłodawska (6 g)
  • Sól morska (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Piekarnik, Rondel, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak po persku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę Dolewamy wodę, dodajemy…

WIĘCEJ >

Ryż z owocami duszonymi na oleju kokosowym

Owoce kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej Podsmażamy owoce 3-4 min Dodajemy ryż Lekko solimy

WIĘCEJ >

Kurczak curry z kokosem

Mięso i cukinię kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wykładamy pastę i smażymy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając Dodajemy sos sojowy…

WIĘCEJ >

Pieczony schab po meksykańsku

Mięso powinno być w jednym kawałku, bez skóry i kości, delikatnie nacięte wzdłuż Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Kiełbasę obieramy ze skóry, a mięso…

WIĘCEJ >