Pyszne precelki
Pyszne precelki
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy cukier i drożdże, dolewamy ciepłą wodę (1/3 ilości) i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut (aż pojawi się piana)
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól (kłodawską), dodajemy drożdże oraz dolewamy pozostałą ciepłą wodę i dokładnie mieszamy, aby powstałe miękkie ciasto
- Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 10 minut, aby było gładkie i elastyczne
- Następnie przenosimy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz.
- Po tym czasie dzielimy ciasto na części i każdą część rozwałkowujemy na wałek o długości ok. 50 cm, zawijamy w precel i przenosimy na natłuszczoną blachę
- Blachę odkładamy na ok. 20 minut
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Precle wrzucamy do wrzącej wody na ok. 3 minuty, aby nabrały powietrza
- Następnie przenosimy precle na ruszt, aby ostygły
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
- Precle przenosimy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy grubą solą (morską) i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 precelki.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (500 g)
- Woda (375 ml)
- Jajo kurze (51 g)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Drożdże w proszku (6 g)
- Sól kłodawska (6 g)
- Sól morska (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Figowe trufle czekoladowe
Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w której się moczyły (tyle ile podane w składnikach) i blendujemy na jednolitą masę Następnie dodajemy…
WIĘCEJ >Bezglutenowa pizza z ziemniakami
Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy Następnie dolewamy tłuszcz oraz połowę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto mikserem…
WIĘCEJ >Bezglutenowe pierogi ruskie
Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku zagotowujemy wodę (ze składników) Do mąk wlewamy tłuszcz oraz połowę zagotowanej wody i zaczynamy wyrabiać…
WIĘCEJ >Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami
Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, goździki i jałowiec),…
WIĘCEJ >