fbpx
logo
Szukaj
open close

Pyszne precelki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbe9ed5f4-0b80-4c04-82c1-97ffe0b0de86
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pyszne precelki

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy cukier i drożdże, dolewamy ciepłą wodę (1/3 ilości) i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut (aż pojawi się piana)
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól (kłodawską), dodajemy drożdże oraz dolewamy pozostałą ciepłą wodę i dokładnie mieszamy, aby powstałe miękkie ciasto
  • Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 10 minut, aby było gładkie i elastyczne
  • Następnie przenosimy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie dzielimy ciasto na części i każdą część rozwałkowujemy na wałek o długości ok. 50 cm, zawijamy w precel i przenosimy na natłuszczoną blachę
  • Blachę odkładamy na ok. 20 minut
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Precle wrzucamy do wrzącej wody na ok. 3 minuty, aby nabrały powietrza
  • Następnie przenosimy precle na ruszt, aby ostygły
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Precle przenosimy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy grubą solą (morską) i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 precelki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (500 g)
  • Woda (375 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Sól kłodawska (6 g)
  • Sól morska (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Piekarnik, Rondel, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane Przepisy

Figowe trufle czekoladowe

Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w której się moczyły (tyle ile podane w składnikach) i blendujemy na jednolitą masę Następnie dodajemy…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza z ziemniakami

Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy Następnie dolewamy tłuszcz oraz połowę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto mikserem…

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi ruskie

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku zagotowujemy wodę (ze składników) Do mąk wlewamy tłuszcz oraz połowę zagotowanej wody i zaczynamy wyrabiać…

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami

Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, goździki i jałowiec),…

WIĘCEJ >