fbpx
logo
Szukaj
open close

Risotto z kaszy jaglanej z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca44cf1ed-9aac-4c0e-bd4e-1a10c34cada1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Risotto z kaszy jaglanej z krewetkami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę oliwy)
  • Dolewamy odrobinę wody, wrzucamy cebulę i dusimy przez ok. 3-4 minuty
  • Czosnek obieramy, 2/3 ilości przeciskamy przez praskę, wrzucamy na patelnię i dusimy przez ok. 1 minutę
  • Kaszę wysypujemy na sitko i płuczemy pod gorącą wodą
  • Zawartość patelni przenosimy do garnka, dodajemy kaszę i prażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając (uważamy, aby nie przypalić)
  • Do garnka wlewamy 1/3 bulionu, mieszamy i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie płyn
  • Powyższą czynność powtarzamy do momentu zużycia całego bulionu (pod koniec kasza powinna być lekko miękka)
  • Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę
  • Następnie wrzucamy awokado do garnka z kaszą
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (pozostałą oliwę i masło)
  • Wrzucamy krewetki i pozostały, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy przyprawy (pieprz kajeński), mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty (do miękkości krewetek)
  • Zawartość patelni wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) oraz posiekaną zieleninę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (750 ml)
  • Krewetka koktajlowa (świeża) (300 g)
  • Awokado (210 g)
  • Ryż basmati (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Woda (15 ml)
  • Pieprz kajeński (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wykwintna sałatka z serem pleśniowym

Do miski wrzucamy ser i rozgniatamy na „pastę” Dodajemy śmietanę z majonezem i dokładnie mieszamy Dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i ponownie dokładnie mieszamy Jabłka kroimy w cienkie cząstki (gniazdo nasienne usuwamy) i przenosimy…

WIĘCEJ >

Chrupiące skrzydełka

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…

WIĘCEJ >

Makaron z cukinią i pomidorami

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, rozgrzaną oliwę Dodajemy pomidory. Obsmażamy około 8 minut, aż pomidory popękają Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu Do ugotowanego makaronu dajemy warzywa. Dodajemy…

WIĘCEJ >

Kurczak z warzywami po azjatycku

Brokuł dzielimy na różyczki Paprykę kroimy w cienkie słupki Cebulę drobno siekamy Na patelnię wsypujemy orzechy i prażymy przez ok. 1-2 minuty, po czym ściągamy z patelni Do miski wlewamy bulion, sok pomarańczowy i sos…

WIĘCEJ >