Risotto z kaszy jaglanej z krewetkami
Risotto z kaszy jaglanej z krewetkami
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę oliwy)
- Dolewamy odrobinę wody, wrzucamy cebulę i dusimy przez ok. 3-4 minuty
- Czosnek obieramy, 2/3 ilości przeciskamy przez praskę, wrzucamy na patelnię i dusimy przez ok. 1 minutę
- Kaszę wysypujemy na sitko i płuczemy pod gorącą wodą
- Zawartość patelni przenosimy do garnka, dodajemy kaszę i prażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając (uważamy, aby nie przypalić)
- Do garnka wlewamy 1/3 bulionu, mieszamy i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie płyn
- Powyższą czynność powtarzamy do momentu zużycia całego bulionu (pod koniec kasza powinna być lekko miękka)
- Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę
- Następnie wrzucamy awokado do garnka z kaszą
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (pozostałą oliwę i masło)
- Wrzucamy krewetki i pozostały, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy przyprawy (pieprz kajeński), mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty (do miękkości krewetek)
- Zawartość patelni wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) oraz posiekaną zieleninę i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (750 ml)
- Krewetka koktajlowa (świeża) (300 g)
- Awokado (210 g)
- Ryż basmati (180 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (15 g)
- Woda (15 ml)
- Pieprz kajeński (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Makaron z dwoma serami
Ser żółty kroimy w cienkie paski Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Szynkę drobno kroimy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Do rondla wlewamy mleko i…
WIĘCEJ >Kurczak z patelni z cytryną i rozmarynem
Mięso płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Następnie kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i obsmażamy z każdej strony do momentu, aż nabierze brązowego koloru Dodajemy tłuszcz (oliwę i masło), przeciśnięty przez praskę czosnek…
WIĘCEJ >Wykwintna sałatka z serem pleśniowym
Do miski wrzucamy ser i rozgniatamy na „pastę” Dodajemy śmietanę z majonezem i dokładnie mieszamy Dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i ponownie dokładnie mieszamy Jabłka kroimy w cienkie cząstki (gniazdo nasienne usuwamy) i przenosimy…
WIĘCEJ >Shake z kaki
Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera Dodać wodę kokosową Miksować 15 sekund
WIĘCEJ >