fbpx
logo
Szukaj
open close

Risotto z kaszy jaglanej z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca44cf1ed-9aac-4c0e-bd4e-1a10c34cada1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Risotto z kaszy jaglanej z krewetkami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę oliwy)
  • Dolewamy odrobinę wody, wrzucamy cebulę i dusimy przez ok. 3-4 minuty
  • Czosnek obieramy, 2/3 ilości przeciskamy przez praskę, wrzucamy na patelnię i dusimy przez ok. 1 minutę
  • Kaszę wysypujemy na sitko i płuczemy pod gorącą wodą
  • Zawartość patelni przenosimy do garnka, dodajemy kaszę i prażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając (uważamy, aby nie przypalić)
  • Do garnka wlewamy 1/3 bulionu, mieszamy i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie płyn
  • Powyższą czynność powtarzamy do momentu zużycia całego bulionu (pod koniec kasza powinna być lekko miękka)
  • Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę
  • Następnie wrzucamy awokado do garnka z kaszą
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (pozostałą oliwę i masło)
  • Wrzucamy krewetki i pozostały, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy przyprawy (pieprz kajeński), mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty (do miękkości krewetek)
  • Zawartość patelni wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) oraz posiekaną zieleninę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (750 ml)
  • Krewetka koktajlowa (świeża) (300 g)
  • Awokado (210 g)
  • Ryż basmati (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Woda (15 ml)
  • Pieprz kajeński (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Risotto z trzech rodzajów ryżu

Ryż dziki i brązowy gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 40 minut, a następnie odcedzamy Paprykę i pieczarki kroimy (…)

WIĘCEJ >

Aromatyczne risotto z krewetkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do (…)

WIĘCEJ >

Risotto cytrynowo-tymiankowe

Mięso kroimy w paski Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach (…)

WIĘCEJ >

Risotto z groszkiem i szparagami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plastry Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Ser (…)

WIĘCEJ >

Risotto z cukinią i groszkiem

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia (…)

WIĘCEJ >