fbpx
logo
Szukaj
open close

Risotto z wędzonym kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc22e0059-b18b-4590-96b5-c709076d0b11
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Risotto z wędzonym kurczakiem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Bulion wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ryż i mieszamy
  • Dolewamy połowę bulionu i gotujemy ryż przez ok. 10 minut (aż wchłonie większość płynu)
  • Dodajemy mięso, groszek i zieleninę, dolewamy pozostały bulion, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki)
  • Dodajemy połowę sera i dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową sera

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Woda (250 ml)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Wino białe wytrawne (80 ml)
  • Masło (75 g)
  • Borowik (świeży) (75 g)
  • Podgrzybek (świeży) (75 g)
  • Ser Parmezan (75 g)
  • Cebula (50 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Borowik suszony (5 g)
  • Podgrzybek suszony (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Ręcznik papierowy, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Risotto cytrynowo-tymiankowe

Mięso kroimy w paski Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach (…)

WIĘCEJ >

Risotto z pieczarkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Risotto z groszkiem i szparagami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plastry Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Ser (…)

WIĘCEJ >

Risotto z cukinią i groszkiem

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia (…)

WIĘCEJ >

Risotto z grzybami

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut Cebulę kroimy w (…)

WIĘCEJ >