fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Risotto z wędzonym kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-316
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Risotto z wędzonym kurczakiem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Bulion wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ryż i mieszamy
  • Dolewamy połowę bulionu i gotujemy ryż przez ok. 10 minut (aż wchłonie większość płynu)
  • Dodajemy mięso, groszek i zieleninę, dolewamy pozostały bulion, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki)
  • Dodajemy połowę sera i dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową sera

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Groszek zielony (300 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Kurczak wędzony (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Masło (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kalafior w sosie serowym

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ser ścieramy na drobnych oczkach…

WIĘCEJ >

Kanapki portobello z jajem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z pieczarek odcinamy trzonki Następnie smarujemy pieczarki tłuszczem, posypujemy przyprawami i kładziemy na papier Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut Następnie…

WIĘCEJ >

Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów

Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…

WIĘCEJ >

Zupa tajska z kurczakiem i mango (na wywarze kostnym)

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >