fbpx
logo
Szukaj
open close

Risotto z wędzonym kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc22e0059-b18b-4590-96b5-c709076d0b11
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Risotto z wędzonym kurczakiem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Bulion wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ryż i mieszamy
  • Dolewamy połowę bulionu i gotujemy ryż przez ok. 10 minut (aż wchłonie większość płynu)
  • Dodajemy mięso, groszek i zieleninę, dolewamy pozostały bulion, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki)
  • Dodajemy połowę sera i dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową sera

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Woda (250 ml)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Wino białe wytrawne (80 ml)
  • Masło (75 g)
  • Borowik (świeży) (75 g)
  • Podgrzybek (świeży) (75 g)
  • Ser Parmezan (75 g)
  • Cebula (50 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Borowik suszony (5 g)
  • Podgrzybek suszony (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Ręcznik papierowy, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Grillowana dynia z mozzarellą, pestkami i sałatą

Dynię obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (na półtwardo), a następnie odcedzamy Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy dynię i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem kokosowym i z migdałami

Płatki owsiane zagotowujemy krótko w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Następnie posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >

Faszerowane patisony

Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy) Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Z patisonów odcinamy górną…

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka…

WIĘCEJ >