fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Risotto z wędzonym kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-316
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Risotto z wędzonym kurczakiem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Bulion wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ryż i mieszamy
  • Dolewamy połowę bulionu i gotujemy ryż przez ok. 10 minut (aż wchłonie większość płynu)
  • Dodajemy mięso, groszek i zieleninę, dolewamy pozostały bulion, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki)
  • Dodajemy połowę sera i dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową sera

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Groszek zielony (300 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Kurczak wędzony (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Masło (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż po tajsku z kurczakiem

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem Chili drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem Do miski z mięsem dodajemy sos…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z zimowych warzyw

Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości) Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być prosto z lodówki) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę…

WIĘCEJ >

Naleśniki z serem i kurczakiem

Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Mleko wlewamy do…

WIĘCEJ >

Gryczanka z jogurtem i miętą

Kaszę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całego mleka Następnie dodajemy jogurt i mieszamy Gryczankę przenosimy do miski i dekorujemy miętą

WIĘCEJ >